Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

„Azt a betyárját” – elkezdődött a parlament őszi ülésszaka

Létrehozva:

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Az első napon Orbán Viktor is felszólalt, a képviselők pedig kérdezhettek is tőle az azonnali kérdések órájában.

Már-már megszokott módon éles szóváltás alakult ki a Jobbik elnöke, Jakab Péter és Orbán Viktor miniszterelnök között a parlament első, hétfői őszi ülésszakán. Jakab beszédében elmondta, nagyon súlyos anyagi gondjaik vannak az embereknek: az árak ugyanis már nyugatiak, a bérek viszont még mindig nem. Az ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt sérelmezte, hogy semmibe vette a kormány a családi pótlék emeléséről és az álláskeresési járulék meghosszabbításáról szóló javaslatukat is. Kijelentette, Orbán Viktor tényleg bérből és fizetésből él, a magyar emberek béréből és fizetéséből.

Jakab Péter ezt követően a Pegasus-botrányt is szóba hozta, amikor azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy miután belenéztek az üzeneteinkbe a kémszoftverekkel, nem akarnak-e a hálószobánkba is bejönni. Később azt is elmondta, hogy nem fog megremegni a keze, amikor bilincsbe kell majd verni Orbán Viktort.

Orbán nem hagyta szó nélkül Jakab felszólalását. Azzal kezdte, hogy szerinte mindenki tudja, hogy a Jobbik miniszterelnök-jelöltje csak bohóckodni jár a parlamentbe, a bohócokat pedig nem kell komolyan venni. „Bár ő az egyetlen bohóc, aki testőrrel jár.” Orbán szerint Jakabról azt lehet tudni, hogy az az ember, „akiket ha börtönnel fenyeget, azokkal összeáll. Én jól emlékszem, hogy Gyurcsány Ferencet fenyegette börtönnel, most meg a hóna alá jár demokráciát tanulni”.

Jakab felszólalását egyébként már Kövér László házelnök se hagyhatta szó nélkül. „Azt a betyárját” – szaladt ki a száján. Kövér a későbbi ellenzéki felszólalásokat is nehezen viselte. Arató László DK-s képviselőt például azért állította le, mert szerinte alkotmányellenes cselekményt hajtanának végre akkor, ha a kétharmados törvényeket kétharmados többség nélkül akarják megváltoztatni, a beszéde uszításnak számít, ilyen dolgokat az Országgyűlésben nem mondhat. Arató egyébként arra reagált, hogy a kormány megint meg akarja hosszabbítani a veszélyhelyzetet, ami szerinte csak arra kell, hogy hogy kidömperezzék a közpénzt a költségvetésből a számukra kedves célokra, a parlamentet megkerülve.

 

Felkészültek a hullámra

A nyári szünet utáni első plenáris ülés megnyitóját Orbán Viktor egyébként megint az oltásalapú védekezés elméletével kezdte. Mint mondta, három járványhullámból kiderült, a korlátozások, a maszkhasználat nem elegendő, nem lehet vele legyőzni, de még csak megfékezni sem ezt a vírust. „Ez egy olyan vírus, amely ellen csak az oltás működik.” A harmadik oltásról pedig azt mondta, hogy a mai tudásunk szerint jobb, ha van, mint ha nincs. Aki felveszi, mindenképpen védettebb lesz, mint aki nem.

„December végéig közel 17 millió vakcinát tudunk felhasználni, ha szükség van rá. Akik nincsenek beoltva, azok kockáztatnak. A nyár során a negyedik hullámra felkészültünk. Van elegendő gyógyszer és kórházi kapacitás. A kormány javasolja a parlamentnek a rendkívüli jogrend és a vészhelyzet év végéig való bevezetését, mert az segíti a járvány elleni védekezést” – jelentette be.

A beszámolója szerint magyar gazdaság repülőrajtot vett, a második negyedéves adatok szerint 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék, ami a valaha mért legnagyobb növekedés, és a magyar gazdaság teljesítménye már most meghaladja a járvány előtti szintet. Orbán azt is elmondta, hogy júliusi adatok szerint a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,7 milliót, és szerinte egy lépésre vagyunk a teljes foglalkoztatottságtól.

 

Kezdődik az osztogatás

A miniszterelnök felvázolta a választások előtti osztogatás menetét is. 2022. február 15-ig visszatérítik a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót. A visszatérítés felső határa a 2021-es átlagbér lesz. Meghosszabbítják a rászorulóknak a hitelmoratóriumot. A nyugdíjasok ebben az évben újabb inflációs kiegészítést kapnak, aminek várható összege meghaladja az 50 ezer forintot, valamint fokozatosan visszaépítik a 13. havi nyugdíjat. Mindezeken felül 2022 elején hathavi fegyverpénzt fizetnek a fegyveres és rendvédelmi szervezetek hivatásos tagjainak. 2022. január 1-jétől bevezetik a 25 év alatti dolgozó fiatalok személyi jövedelemadómentességét, és tárgyalások folytatnak a munkaadókkal a minimálbér 200 ezer forintra emeléséről.

A miniszterelnök az afganisztáni helyzetről is szót ejtett, dicsérte a magyar katonák helytállását, de úgy látja, a veszély nem múlt el. Az országukat elhagyó afgánokat a térségben kell tartani és nem szabad Európába hozni. A gyermekvédelmi törvény ellen indult kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban megint elmondta, hogy ő nem enged semmilyen gyerekekre irányuló szexuális propagandának.

Legnépszerűbb cikkeink