Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Szorongás, régi tünetek felerősödése – ezeket okozta a karantén és kihívásai

Létrehozva:

Képünk illusztráció / forrás: Shutterstock

A szakértők szerint karantén alatt depresszió ritkán, szorongás annál gyakrabban alakult ki. Sókan a pótszerekhez nyúlnak. Nem segített az általános lelki egészség helyzetén a karantén.

Onnantól kezdve, hogy bejelentették a veszélyhelyzetet, és meghozták a korlátozó intézkedéseket nagy súly nehezedett az emberek lelkére. A pandémiától való félelem, az életünk felett elveszített kontroll mind hozzájárult ahhoz, hogy lelki problémáink lehessenek. Császár-Nagy Noémi pszichológus szerint normális lélektani dolog, hogy reagáltunk a koronavírus helyzetre, viszont az, hogy e miatt kialakult-e a szorongás, az több tényezőtől is függ.

– Az alapérzékenység, a már fennálló mentális zavar, és a traumák okozhatnak ilyen helyzetben problémát – kezdte  a szakember. – Az alapérzékenység érzékenyebbé teszi az embert, így amikor elveszíti az irányítást például a karantén miatt, akkor az problémákat jelenthet. A már fennálló mentális zavarok esetében erősödhetnek a panaszok, vagy azok a tünetek, amelyek már korábban elmúltak újra visszajöhetnek. A harmadik tényező a trauma, ami ilyenkor felerősödhet, a még éppen, vagy be nem gyógyult sebek feltépődhetnek – mondta a szakértő. Ebben az időszakban inkább a szorongásos betegségek jelentkeznek, nem pedig a depresszió. Nemenként le lehet bontani, hogy milyen lelki problémák jellemzőbbek inkább. Ezek ugyanis kötődnek a nemi szerepekhez.

– A férfiaknák sokkal inkább például a magasvérnyomás-krízis volt jellemző probléma, ami azt jelenti, hogy az illetőnek hirtelen kiugrik a vérnyomása. Ez a tehetetlenség élménynek a leképződése. A kialakult helyzetben, az ember „sem ütni, sem futni” nem tudott, mivel az „ellenség” láthatatlan volt, elfutni pedig nem volt lehetőség, ez okozta a tehetetlenség érzését. A nőknél ezzel szemben a család kompenzált, otthon voltak a gyerekek, meg kellett felelniük a munkahelyen és közben a háztartásban is – sorolja Császár-Nagy.

Sajnos sokan az új szorongásokat a szakértők és tanácsaik helyett alkohollal, cigarettával, és gyógyszerekkel próbálják meg kezelni. Kutatások szerint a koronavírus-járvány időszaka alatt Amerikában megugrott azoknak a száma, akik elkezdtek valamilyen nyugtatót vagy antidepresszánst szedni. Arra, hogy Magyarországon milyen mértékben változott a magukat és problémáikat ilyen módon kezelők száma, nem kaptunk információt, viszont a pszichológusok szerint 33 százalékkal is nőhetett a szakértőket felkeresők száma.

A már mentális betegségekkel küzdő betegségeknél azt figyelték meg a szakemberek, hogy a koronavírus-járvány miatt 30 százalékkal erősödhettek a már korábban kezelt tünetek, így a koronavírus-járvány visszaesést okozott a már kezelt embereknél.

Legnépszerűbb cikkeink