Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Orbán a járvány kezeléséről: Kásler miniszter úr érdemei történelmiek

Létrehozva:

A koronavírus elleni védekezésről a veszélyhelyzet visszavonásáról és a tranzitzónákról is szó volt Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjújában. 

Annyira jól állunk a védekezésben, hogy vissza lehet vonni a rendkívüli jogrendet Magyarországon – jelentette be a miniszterelnök péntek reggeli szokásos rádióinterjújában, amit az Index szemlézett. Hozzátette, hogy kedden a parlament elé terjeszti a jogrend visszavonásáról szóló javaslatot, ugyanis szerinte Magyarország sikeresen védekezett a járvány első hullámával szemben, a nemzeti összehasonlításban is.

A miniszterelnök szerint a rendkívüli jogrend a legjobb döntéseik közé tartozik, így ugyanis nem kellett bemennie a parlamentbe az ellenzékkel huzakodni, hanem azonnal tudtak dönteni. Ennek köszönhetően minden döntést időben tudtak meghozni, egy-két héttel sikerült mindenkit megelőzni és ebben

„Kásler miniszter úr érdemei történelmiek”,

ugyanis ő és az általa irányított orvoscsapat mindenre időben tudott reagálni. A miniszterelnök részvétet nyilvánított az elhunytak családjainak.

Szerinte mindenki összefogott, kivéve a baloldalt. „(…) hát most megkapják a magukét, mert szégyenszemre kulloghatnak a kertek alatt” – fogalmazott Orbán. Szerinte azok a polgármesterek, akik a baloldali pártközpontok utasításait követték és nehezítették a védekezést, rosszul teljesítettek, viszont azok, akik az emberek védelmét vették figyelembe, jól.

A beszélgetésben elmondta, már nem indokolt a veszélyhelyzet, ugyanis úgy tűnik, hogy nyáron nem jön vissza a második hullám, de a járványügyi készültség és az Operatív Törzs Pintér Sándor vezetésével továbbra is megmarad. „Mindenkit arra kérek, hogy a nagy öröm felett tartsa észben, hogy a veszély nem múlt el” – hívta fel a figyelmet Orbán, majd hozzátette, hogy ha visszaerősödik a járvány, az idősek újra veszélyben lesznek.

A tranzitzónák európai bírósági döntéséről is szó esett, ami szerint jogellenes őrizetnek minősül a menedékkérők elhelyezése a röszkei tranzitzónában. Ezzel kapcsolatban Orbán azt mondta, hogy ez veszélyes döntés, Magyarország és így az EU határainak védelme ellen irányul. Ez azt jelenti, hogy nem lehet tranzitzónát fenntartani, ezért számolja fel ezeket a kormány. Ezután már csak Magyarország külképviseletein lehet majd menekültkérelmet benyújtani, ami szerinte rosszabb mint a tranzitzónákban történő várakozás.

Orbán az interjú végén elmondta azt is, hogy több mint egymillió olyan ember van ma, akik munkahelyének megmentésében, megtartásában a kormány segítséget nyújtott.

Legnépszerűbb cikkeink