Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A cégek döntik el, hogy meddig maradnak a dolgozók a home office-ban

Létrehozva:

Ha teljesülnek a kormány által előírt biztonsági feltételek, akkor szabad az út a cégek előtt: bármikor visszarendelhetik az irodába az alkalmazottakat. 

A korlátozások megszűnésével egyre több embernek kell visszatérnie a home office-ból az irodába. Jogosan merül fel a kérdés, hogy a veszélyhelyzet alatt a munkaadók kötelezhetik-e a dolgozóikat arra, hogy visszatérjenek a korábbi munkarendbe? Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint ha megvannak a feltételek, akkor a vezető maga döntheti el, hogy hol végezze el a munkáját az alkalmazottja. 

– Ha visszavonják a home office-t és telephelyi munkavégzésre hívják be az alkalmazottakat, akkor be kell menni. Ez nem a vészhelyzethez kötött, hanem a cég gazdasági érdekéhez. Előfordulhat, hogy korábban munkaszerződést módosítottak az otthoni munkavégzésre, akkor értelemszerűen megint munkaszerződést kell módosítani – magyarázta az elnök, hozzátéve, hogy a mostani helyzetben mindenképp be kell tartani a biztonságos munkavégzés szabályait.

– A munkáltató felelőssége és kötelessége biztosítani az egészségre nem ártalmas munkahelyi környezetet. Ugyanazok a szabályok vonatkoznak egy zárt munkahelyre, mint a boltokra: meg kell tartani a másfél méteres védőtávolságot és a maszkot is hordani kell – figyelmeztetett Kordás. Ez azt jelenti, hogy például az irodákat át kell rendezni, hogy az emberek között meglegyen a védőtávolság, és fertőtlenítőszerről is gondoskodnia kell a cégnek. Abban az esetben, ha ezt a cég nem tudja biztosítani, akkor mivel nem biztonságos a munkahely, így maradhat a home office, vagy a munkáltató állásidőre küldheti a dolgozóit.

– Elvileg minden cégnek rendelkeznie kell egy pandémiás tervvel a koronavírustól függetlenül is, mivel ez ugyanúgy érvényes például az influenzajárvány idején. Ebben munkaköri kockázati elemzéseknek kell lenni, tehát hogy járvány esetén mekkora kockázatnak van kitéve a dolgozó egészsége. Ennek van egy cselekvési terv része is, amiben leírják, hogy ha egy járvány felüti a fejét a cégen belül, akkor milyen intézkedéseket kell hozni. Ilyen intézkedés például, hogy hogyan kell elkülöníteni a dolgozókat, milyen védőfelszereléseket kell biztosítani, és hogy milyen megelőző intézkedéseket kell hozni azért, hogy a járvány ne tudjon tovább terjedni – mondta az elnök, hangsúlyozva, hogy ez a munkaadó alapkötelessége, ami nemcsak a veszélyhelyzet ideje alatt köti őt, hanem bármikor, amikor kitör egy járvány. Ez a terv cégenként és munkafolyamatonként eltérő, de a munkáltatóknak minden járványos időben meg kell felelni ennek.

Ahogy a cégeknek, úgy a dolgozóknak is vannak kötelességeik: a járványon kívül kikötött munkaképes állapotban való megjelenés mellett, most talán még nagyobb hangsúlya van a személyes higiéniának.

– A jogszabályban leírtakat mindenkinek be kell tartani. Tehát például kötelező védőeszközt használni, de ezek mellett be kell tartani azokat a szabályokat is, amiket a munkáltató írt elő – sorolta Kordás. Ez azt jelenti, hogy a cégeknek kötelező beszerezni a védekezést segítő eszközöket, a dolgozóknak pedig az előírtak szerint használni is kell azokat.

(Ez a cikk a csütörtöki digitális lapszámunkban jelent meg először)

Legnépszerűbb cikkeink