Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A hollandok hazamennek dolgozni

Létrehozva:

A változatlanul meredeken emelkedő holland koronavírus-fertőzési adatok miatt a hágai kormány hétfőn arra szólította fel állampolgárait: ha megoldható, dolgozzanak újra otthonról. 

Az ország egésze várhatóan sötétvörös besorolást kap az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) a fertőzöttséget mutató térképén. Mark Rutte ügyvezető holland miniszterelnök hibás döntésnek nevezte a koronavírus-járvány visszaszorítására korábban bevezetett rendkívüli intézkedések enyhítését, ami az azt követően megugrott fertőzésszám miatt a bárok és éttermek újbóli, augusztus közepéig tartó éjszakai bezárásához vezetett.

Kórházba az előző napi adatokhoz képest 16 százalékkal több koronavírusos beteget szállítottak, jelenleg 361 embert kezelnek koronavírussal. Közülük a tegnapi számokhoz képest 50-nel több, jelenleg 84 esetben alkalmaznak intenzív ellátást.

A legfrissebb információk szerint a járvány kezdete óta 1 826 824 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal, közülük 18 063-an haltak meg Hollandiában.

Ami a szomszédos Belgiumot illeti, a kormány kora esti tájékoztatása szerint a jól haladó oltási kampánynak köszönhetően egyre kevesebb koronavírussal fertőzött igényel kórházi ápolást, de a vírus új változatai – különösen a delta variáns – terjedésének megakadályozására az utazási szabályok módosítására van szükség. Az új, rendkívüli szabályozás szerint, ha valaki külföldről, járványügyi szempontból akár zöld, akár narancssárga, akár piros besorolású országból érkezik, és nincs teljesen beoltva, tíznapos karanténba kell vonulnia. A karantén első és hetedik napján kötelező koronavírus-tesztet kell végeznie, a karantént valaki csak akkor hagyhatja el, ha a tesztjei negatívak. A hatóságok megerősítik az ellenőrzéseket mind a repülőtereken, mind a szárazföldi határokon – tették hozzá. 

Belgiumban is emelkedik az új fertőzöttek száma. Az elmúlt héten naponta átlagosan 1231 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, ami 76 százalékos növekedést jelent az előző hét adataihoz képest A vírus intenzív terjedése ellenére a halálesetek száma egy hét alatt 42 százalékkal csökkent. A kórházi ápolások száma azonban 21 százalékkal nőtt, jelenleg 239 embert ápolnak koronavírussal, közülük 81 beteg esetében kell intenzív ellátást biztosítani. Ez a mutató csökkenő tendenciát mutat. 

mti/ph

(Kiemelt képünk illusztráció – Hans Lucas / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink