Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Alapvető joggá tenné a távmunkát a Párbeszéd

Létrehozva:

A jelenlegi helyzet megmutatta, hogy az otthoni munkavégzés nem csak lehetséges, de praktikus is – hangzott el Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének május 6-i online sajtótájékoztatóján.

A Párbeszéd egy határozati javaslatot adott be, melynek célja, hogy alapvető munkavállalói joggá emeljék a távmunkát. A javaslatnak két része van:

  • az egyik a veszélyhelyzet alatti munkavégzést tárgyalja,
  • a másik a veszélyhelyzeten kívüli állapotot.

A veszélyhelyzet alatti távmunkára a munkavállaló egészségének megóvása érdekében lenne szükség, és jogában állna otthonról végezni a munkáját, ha így el tudja látni a munkaköri leírásban szereplő kötelezettségeit. Ez tehát elsősorban az irodai munkákra vonatkozik, az olyan munkakörökben, mint a vendéglátás vagy autógyártás, kivitelezhetetlen.
A javaslat értelmében veszélyhelyzeten kívüli állapotban is lehetőséget kell biztosítania távmunkára. Miként Kocsis-Cake Olivio kiemelte, a szabadsághoz hasonlóan lehetne ezt megoldani:

egy évben 52 napot vehetne ki otthoni munkára a munkavállaló,

ebből 26 napról ő, 26-ról pedig munkáltató dönt. Ennek több előnye is lenne, egyfelől a közlekedők alacsonyabb száma kisebb környezetszennyezést eredményez, másfelől meg lehetne spórolni vele azt az időt, ami alatt a munkavállaló eljut a munkahelyére, nem utolsó sorban pedig az otthoni munkavégzés csökkenteni az esetleges munkahelyi késéssel és a korán keléssel járó stresszt.
Kocsis-Cake Olivio hangsúlyozta, hogy kiegészítő szabályokra is szükség van, amik tisztázzák, hogy mettől meddig tart az otthoni munkaidő, hiszen a munka nem lehet a magánélet része, továbbá a munkahelyi balesetekre vonatkozó törvényeket is tisztázni kell az távmunka esetében.

Legnépszerűbb cikkeink