Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A Párbeszéd az Európai Bizottsághoz fordul a debreceni akkumulátorgyár ügyében

Létrehozva:

A Párbeszéd panasszal fordult az Európai Bizottsághoz a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár ügyében – jelentette be csütörtöki online sajtótájékoztatóján a párt uniós tanácsadója.

Jávor Benedek azt mondta, hogy a gyár környezeti hatásai nincsenek kellően felbecsülve, az esetleges környezeti kockázatokat nem modellezték megfelelően, a távlatos hatások felmérése pedig továbbra is hiányzik.

A kiadott engedély nem vet számot jónéhány környezeti hatással, mindenekelőtt a több lépcsőben megvalósuló gyár vízfelhasználásának a felszín alatti vízkészletekre és az azokhoz kötődő ökoszisztémákra gyakorolt összesített hatásával – érvelt a politikus, hozzátéve, Debrecen felszín alatti vízbázisai már a jelenleg érvényes vízgyűjtő gazdálkodási tervek szerint is gyenge állapotúak, jelentősen túlhasználtak. Ebben a helyzetben az unió víz keretirányelve alapján az elérést akadályozó tényezők, például a vízhasználati engedélyek felülvizsgálata lenne indokolt – közölte.

Egy potenciálisan 20-25 ezer, de egyes becslések szerint akár a napi negyvenezer köbmétert is meghaladó vízigényű üzem engedélyezése ellentétes a víz keretirányelvvel – jelentette ki Jávor Benedek, aki szerint a felszín alatti vízbázisokra gyakorolt negatív hatás pedig károsítja a tőlük függő ökoszisztémákat is, köztük több a hazai vagy az európai jog által védett Natura 2000-es területet.

Mindez nemcsak a hazai jog alapján teszi támadhatóvá az engedélyt, de az EU jogát, a víz keretirányelvet, illetve az élőhelyvédelmi és a madárvédelmi irányelveket is sérti – foglalta össze véleményét a Párbeszéd tanácsadója.

(Kiemelt képünk: Jávor Benedek – még mindt európai parlamenti képviselő és az EP környezetvédelmi bizottságának alelnöke –sajtótájékoztatót tart az európai energiabiztonsági stratégiáról tartott konzultáció után a Millenárison működő Európa Pontban 2015. január 5-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Legnépszerűbb cikkeink