Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Tényleg megmondhatja a főváros, hogy hol kell maszkban vagy sálban lennünk, és hol nem?

Létrehozva:

Kötelező lesz a fővárosi üzletekben és a taxikban az arc eltakarása. De vajon hozhat-e ilyen rendeletet a főváros? Jogászokat kérdeztünk.

Mint arról korábban hírt adtunk az összes fővárosi üzletben, élelmiszerboltban, a piacon és a taxikban is kötelező lesz a maszk, arcot elfedő kendő vagy sál viselése április 27-től. A döntést Karácsony Gergely a BKK járatokra érvényes intézkedésekkel együtt jelentette be. Felmerül a kérdés, hogy a főváros elrendelhet-e ilyet egyáltalán magántulajdonban lévő, bérelt és azon belül nem fővárosi tulajdonú üzletek, járművek esetén, illetve hogy szükséges-e emiatt módosítani a bérleti szerződéseket.

A bérleti szerződés polgári jogi jogviszony, ahol bérbeadóként írhat elő feltételeket a főváros, ebben az esetben viszont nincs is erre szükség – hívták fel a figyelmet a Pesti Hírlapnak nyilatkozó jogászok. A rendeletalkotás ugyanis közjogi hatáskör, az önkormányzatoknak eredeti jogalkotói hatáskörben lehetősége van rendeleteket alkotni, magatartási szabályokat hozni.

Az Alaptörvény 32. cikk 2. bekezdése úgy fogalmaz, hogy „feladatkörében eljárva a helyi önkormányzat törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot”. Az Alkotmánybíróság önkormányzati rendeletek alkotmányellenességének utólagos vizsgálata iránt benyújtott indítványok tárgyában hozott, 17/1988-as határozata értelmében az önkormányzat „jogosult az országos szintű szabályozással nem ellentétes, ahhoz képest kiegészítő jellegű helyi jogalkotásra”.

Fővárosi önkormányzati rendeletekkel szemben a fővárosi kormánymegbízott fordulhat a Kúriához, ezért megkerestük Budapest Főváros Kormányhivatalát, hogy kívánnak-e élni ezzel a lehetőséggel, vagy alapvetően egyetértenek a főváros céljával és eszközével. Egyelőre nem kaptunk tőlük választ, amint kapunk, a cikket frissítjük.

Legnépszerűbb cikkeink