Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Afrikában is terjed a vírus, ha elszabadul, tragédia lesz

Létrehozva:

Fotó: Olympia De Maismont / AFP

Sok új fertőzöttet regisztráltak a héten a kontinensen – ha elszabadul, a fejletlen egészségügyi rendszerrel rendelkező országokban óriási pusztítást végezhet a koronavírus, figyelmeztet a WHO.

Közel ezer új koronavírushoz köthető halálesetet regisztráltak eddig Afrikában, ennek a felét két Földközi-tenger menti ország, Algéria (348) és Marokkó (133) teszi ki. Bár ezek a számok meg sem közelítik az európai, észak-amerikai adatokat, az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztet: a vírus könnyen továbbterjedhet a fővárosokból, és Afrikában nincs elég lélegeztetőgép. Dr. Matshidiso Modi, a WHO afrikai igazgatója a BBC-nek elmondta: Dél-Afrikában, Nigériában, Elefántcsontparton, Kamerunban és Ghánában a vírus elkezdett továbbterjedni a fővárosokból vidékre.

„Az afrikai országoknak nincs elég kapacitása egy nagyobb mértékű járvány kezelésére, úgyhogy inkább a megelőzésre összpontosítunk. Mindenáron el akarjuk kerülni, hogy egyszerre sokan szoruljanak intenzív kezelésre” – mondta Modi. A világ egyik legszegényebb országa, Zimbabwe az egyik olyan ország, ami (egyéb hiányok mellett) lélegeztetőgép-hiánnyal küzd, ez márciusban Zororo Makamba újságíró életébe került.

Afrikában nemcsak az elmaradott vidéki térségekben végezhet hatalmas pusztítást a járvány, hanem a zsúfolt nagyvárosi nyomornegyedekben is. A kontinens legnépesebb metropolisza, a nigériai főváros, Lagos, vagy a legnagyobb nyomornegyedet magáénak tudható kenyai Nairobi is könnyen gócponttá válhat. A nyomornegyedekben akár több százezer ember is élhet kis területen összezsúfolva, és nem mindenhova van bekötve az ivóvíz, ami tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

 

Legnépszerűbb cikkeink