Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Megérkezett Semjén húsvéti ajándéka a kulturális szférában dolgozóknak

Létrehozva:

Semjén Zsolt nyújtotta be keddről szerdára forduló éjjel azt a törvényjavaslatot az Országgyűlés elé, amelynek értelmében 20 ezren veszítenék el közalkalmazotti státuszukat.

Az érintetteknek nagypéntek és húsvéthétfő között, a kijárási korlátozások mellett kellett volna véleményt formálniuk a javaslatról. A javaslat értelmében november 1-jével megszűnne a közel 20 ezer kulturális – könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, színházi és nagyzenekari – területen dolgozó munkavállaló közalkalmazotti jogállása. A javaslatot csütörtök este küldték el a szakszervezeteknek, ami ellen a szakszervezetek és ellenzéki politikusok is élesen tiltakoztak.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője parlamenti felszólalásában megdöbbentőnek nevezte, hogy ilyen rövid idő állt rendelkezésre a véleményezéshez, a szakszervezeteknek nagypéntek és húsvéthétfő között kellett volna erről egyeztetniük, a kijárási korlátozások miatti nehezítések mellett.

Miért akarják megfosztani a közszférában dolgozókat a jogaiktól?

Ungár Péter azonnali kérdése, Ne maradj le a videóinkról, iratkozz fel! http://bit.ly/LMP_feliratkozas Kövess minket a facebookon is! http://www.facebook.com…

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezetek Szövetsége (ÉSZT), a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA Szakszervezetek), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) megdöbbenését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény olyan módosítását készül Magyarország Kormánya beterjeszteni a parlament elé, amely alapos és részletes társadalmi konszenzus nélkül teljes szakmacsoportokat fosztana meg a jelenlegi közalkalmazotti jogállásától.

A szakszervezetek a kezdeményezik a Kjt. tervezett módosítása kapcsán a közalkalmazotti érdekegyeztetés két hivatalos testületének, az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács és a Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsa együttes ülésének összehívását. Másrészt a parlament elnökének segítségét kérik azzal kapcsolatban, hogy a jelen törvénytervezet ne kerüljön tárgyalásra mindaddig, amíg a veszélyhelyzet megszüntetése kimondásra nem kerül.

Legnépszerűbb cikkeink