Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kivéreztetné a szakszervezeteket a kormány

Létrehozva:

Törvénymódosítással érné el a kormány, hogy a szakszervezetek többé ne kapják meg a tagdíjakat az államtól.

Hétfőn társadalmi egyeztetésre bocsátott egy javaslatot a Miniszterelnöki Kabinetiroda, ami többek mellett a munkavállalói érdekképviseleti tagdíjfizetés önkéntességéről szóló törvényt is módosítaná – szúrta ki a 444.

A jogszabály korábban úgy rendelkezett, hogy munkáltató a munkavállalók munkabéréből a szakszervezeti vagy egyéb érdek-képviseleti tagdíjat a munkavállaló írásbeli kérelmére köteles levonni, és a munkavállaló által megjelölt szakszervezet vagy egyéb munkavállalói érdekképviselet javára köteles a kérelemben meghatározott összeget átutalni.

Ezt úgy változtatnák meg, hogy a fenti szövegbe beiktatnak egy félmondatot, miszerint „törvényben meghatározott kivétellel” a munkáltató nem köteles levonni és átutalni a tagdíjak összegét a szakszervezeteknek. Az alábbi szakszervezeteknek nem utalnának tagdíjat még a munkavállaló kérésére sem:

a kormánytisztviselők szervezeteinek;
a köztisztviselők szervezeteinek;
a közalkalmazottak szakszervezeti vagy érdekképviseleti szervezeteinek;
a honvédelmi alkalmazottak szervezeteinek;
az állami fenntartású egészségügyi szolgáltató az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló dolgozók szervezeteinek;
és a köznevelésben foglalkoztatottak.

A benyújtott módosító indoklása szerint az a cél, hogy jelentősen csökkenjenek az állampolgárok, vállalkozások adminisztratív terhei, a vállalkozások adminisztratív terheit pedig csökkenti fogja a különböző szabályzatkészítésre kötelezettek körének szűkítése.

A javaslatot augusztus 15-ig lehet véleményezni.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Legnépszerűbb cikkeink