Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Civilek szólhatnak bele Budapest költségvetésébe

Létrehozva:

Az emberibb önkormányzati ügyintézéstől a városfejlesztésen át az esélyegyenlőségi kérdésekig – bármibe beleszólhatnak szakmai szervezetek a főváros költségvetésében.

„Nagyon pozitív, hogy bár nem az érdekképviseletek műfajába tartozik a városi költségvetés, mégis kikérték a véleményünket és javaslatokat tehettünk a Fővárosi Érdekegyeztető Tanácson” – mondta a Pesti Hírlapnak Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke. A munkáltatói és munkavállalói érdekek szem előtt tartása érdekében működő Fővárosi Érdekegyeztető Tanács (FÉT) létrehozását Karácsony Gergely főpolgármester már a választási kampányban megígérte. A testület második ülésén Budapest 2020-as költségvetése volt a téma.

„Sem a Demszky, sem a Tarlós–érában nem volt hasonló lehetőségünk javaslattal élni a város ügyeiről, mint most a költségvetésről” – mondta a Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke.

Rolek Ferenc elmondta: a Budapest számára rendelkezésre álló szűkös források nem teszik lehetővé, hogy jelentős fejlesztéseket tudjon kezdeményezni a főváros, de a 2020-as költségvetés terve összességében pozitív, biztosítja a város alapműködését. „Célszerű lenne azonban nagyobb tartalékkal tervezni, tekintettel az egyre kevésbé rózsás nemzetközi és hazai gazdasági kilátásokra” – mondta Rolek. Hiányosságnak tartják, hogy nem világos: a költségvetésben mely ügyek élveznek prioritást. A roma lakosság integrációja sem jelenik meg megfelelően, valamint a környezetvédelmi intézkedések háttere sem kellő mélységű Rolek szerint. „Ez érthető, ugyanis annyira új még a Karácsony-kabinet, hogy alapos település- és közlekedésfejlesztési koncepciót nem volt idő kidolgozni” – mondta.

Kuti László szerint sikerült tolmácsolni, hogy megfelelő bérezést kapjanak a fővárosi cégek alkalmazottai, valamint a lakosság esélyegyenlőségéért dolgozó munkacsoport is alakul majd. „Egy ilyen fórum rendkívül hasznos, mert hosszú távon, akár civilek bevonásával tervezhetjük a város jövőjét” – tette hozzá Kuti. Együtt tervezik majd, hogyan lehet emberközpontú a városházi ügyintézés, de azt is, hogy milyen gazdasági fejlesztésekbe kezdjenek.

„Annyira pozitívak a tapasztalatok, hogy a többi szervezettel javasolni szeretnénk, hogy megyei jogú városok is hozzanak létre hasonló fórumot” – mondta Kuti.

Legnépszerűbb cikkeink