Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Még egy-két évig maradnia kellene a távolságtartásnak

Létrehozva:

Tudósok szerint egy egyszeri kijárási korlátozás nem állítja meg a járványt. Az állandó nyájimmunitás lehetne a legjobb forgatókönyv.

Előfordulhat, hogy még 2022-ben sem állhatunk közel más járókelőkhöz, legalábbis a Science magazin elemzése szerint. A tudósok azt jósolják, hogy több hullámban is vissza fog térni az új koronavírus-járvány a következő években, és arra figyelmeztetnek, hogy a második, harmadik hullám akár nagyobb is lehet, mint a mostani, ha az emberek nem tartanak egymástól 1,5-2 méter távolságot. Ha elkészült a vakcina, akkor lehet enyhíteni a szabályokon, de amíg nincs ellenszer, addig fennáll annak a lehetősége, hogy akár 2022-ig is távolságot kell tartanunk egymástól – írja a Guardian.

„Hacsak nem alakul ki rendkívül erős nyájimmunitás, a társadalom nagy része a következő években is fogékony lesz a vírusra”

– mondta Marc Lipsitch, a Harvard egyetem professzora, aki szerint nem reális, hogy nyáron véget ér a járvány.

Az, hogy mennyien fertőződhetnek meg a következő években, nagyban függ a fertőzöttek jelenlegi (valós) számától, és attól, hogy a jelenlegi fertőzöttek később immunissá válnak-e a vírusra. Utóbbi kérdésben a tudomány egyelőre nem foglalt állást, és a tanulmány szerzői szerint addig nem is lehet pontos jóslatokat tenni, amíg nem tudjuk.

Ha a fertőzöttek állandó immunitást nyernének, akkor az új koronavírus öt éven belül eltűnhetne. Ha egy évre lennének immunisak – ami más típusú koronavírusoknál gyakori –, akkor viszont évről évre visszatérhetne a járvány.

Legnépszerűbb cikkeink