Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Hiába a koronavírus, a Szabad Európa Rádió nyártól újra sugároz

Létrehozva:

Semleges hírcsatorna szeretne lenni a 27 év után újrainduló SZER.

Nyáron újraindul Magyarországon a Szabad Európa Rádió (SZER), dacára a koronavírusnak – ezt a rádió igazgatója, Jamie Fly mondta el a Deutsche Wellének. Tíz újságíró fog dolgozni a rádiónál, amely digitálisan lesz terjesztve, illetve weboldala és közösségimédia-felülete is lesz. A nagyon polarizált magyar médiatérképen egy olyan semleges találkozópont akarunk lenni, ahol mindenki talál információt, politikai háttérre tekintet nélkül, mondja Fly.

A SZER 1993-ban hagyott fel a sugárzással magyar tartalommal, miután 1951 óta igyekezett tájékoztatni a magyarokat. 42 éves működés után most nyáron tehát azért szólal meg újra, mert a US Agency for Global Media szervezet úgy érzi, reagálni kell arra, ahogy az Orbán-kormány folyamatosan visszaszorítja a demokratikus folyamatokat és szabad sajtót, írja a cikk.

A cikk elmagyarázza, hogy valóban kevés független hang van a magyar médiatérben, az állami hírügynökség MTI 2011 óta kormányzati kontroll alatt van, 2019-ben pedig megalakult a kormánybarát médiaholding KESMA, amely 500 médiaterméket egyesített. Orbán 2010-es hivatalába lépése óta az ország 64 helyet csúszott vissza a Reporters Without Borders szabadságindexén.

A SZER újra sugároz Bulgáriában és Romániában is, illetve Oroszországban és Kínában az álhírek ellen igyekszik küzdeni.

Legnépszerűbb cikkeink