Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Hejnal után: ez lesz a címe a lengyel rádió Magyarországról szóló műsorának

Létrehozva:

A negyedórás műsor minden héten hallható lesz.

Magyarország politikájáról, gazdaságáról és kultúrájáról szóló rendszeres heti magazin indult pénteken a lengyel közszolgálati rádió első csatornáján (Jedynka Polskiego Radia), Hejnal után címmel.

A rádió délben kezdődő egyórás információs műsorának részét képező 15 perces magazin első adásában beszéltek Közép-Európa szerepéről Európa történetében, összehasonlították a magyar és a lengyel karácsonyi szokásokat, és kitértek arra is, hogy a magyar kormány decemberi határozata szerint Lengyelország tulajdonába adják II. Zsigmond Ágost lengyel király 16. századi, száz éve egy tévedés miatt Magyarországra került gyermekpáncélját.

Wojciech Kowalski jogászprofesszor, a külföldi gyűjteményekben található lengyel műtárgyak kérdésköréért felelős lengyel külügyminisztériumi megbízott a műsorban példa nélküli jóakarat gesztusának, a lengyel-magyar kapcsolatok fontosságát kidomborító ajándéknak nevezte a Magyar Nemzeti Múzeum egyik legféltettebb kincsének átruházását Lengyelországra.

A műsor során megmagyarázták azt is, hogy a címben szereplő krakkói hejnal, vagyis a Krakkó Mária-templomából minden órában hagyományosan felcsendülő trombitaszó elnevezése magyar eredetű, a „hajnal” kifejezésből eredő jövevényszó a lengyel nyelvben. A déli hejnalt a múlt század 20-as éveitől naponta a lengyel közszolgálati rádió közvetíti Krakkóból, s ez elválaszthatatlan jelképe lett a rádiónak.

A műsorvezető rámutatott a kora délutáni program magas hallgatottságára, megjegyezve: a lengyel hallgatók „az utóbbi harminc évben többet tudhattak meg arról, ami Párizsban vagy Washingtonban történik, mint arról, ami a hozzánk földrajzilag közeli, de a történelem legnehezebb pillanataiban is közel álló országokat illeti”, a magyar témájú magazin pedig éppen ezt a hiányt hivatott pótolni.

A Hejnal után című műsort a Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézettel együttműködve készítik.

Legnépszerűbb cikkeink