Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Müller Cecília: Napokon belül jöhet a tömeges megbetegedések szakasza

Létrehozva:

Az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján részletezték a kórházak élére kinevezett katonai parancsnokok feladatkörét, az országos helyzetet, és a szombaton bevezetett korlátozások fogadtatását is.

408-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, és két újabb haláleset történt, egy 86 és 90 éves koronavírusos beteg hunyt el – hangzott el az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján. A két idős áldozatnak társbetegségei is voltak.

Elhangzott: a betegek 80 százaléka enyhe tünetekkel vészeli át a fertőzést. Vannak gyerekek és fiatalok is a betegek között, átlagéletkoruk 69 év. A laboratóriumok 0-24 órában dolgoznak, és eddig 12 ezernél több vizsgálatot végeztek el.

A kórházak élére a kormány kórházparancsnokokat nevezett ki, Lakatos Tibor rendőr ezredes részletezte ezt a döntést: az új parancsnokok orvosszakmai kérdésekben nem hoznak döntéseket. Főbb feladatuk a készletgazdálkodási szabályok ellenőrzése, betartatása, a kórházak védelmének intézése, illetve az adatszolgáltatási kötelezettség alól tehermentesíteni a kórházi személyzetet. A határokon nyugodt a helyzet, megfelelő idő alatt jutnak át a teher- és személyforgalmi járművek.

A március 29-ei adatok. Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

Sok új fertőzött lesz

Sok új fertőzött lesz, folyik a kontaktuskutatás továbbra is, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos, és hamarosan, heteken, de akár napokon belül átmegyünk a tömeges, exponenciális szakaszba, azaz a fertőzöttek és betegek száma exponenciálisan növekszik majd. Ezért is fontos a korlátozó rendelkezések betartása.

Aki gyanakszik, hogy fertőzött, beteg lehet, háziorvossal konzultáljon, mondja a teendőket az országos tisztifőorvos. Ahol a gyanú megalapozottnak tűnik, mindig elvégzik a vizsgálatot, egy mobil mentőegység megy házhoz, és veszi le a mintát. Súlyosabb légúti tüneteknél beviszik a beteget, néhány nap alatt súlyosbodhat az állapot ezekben az esetekben. Jelenleg súlyos állapotban van 14 beteg, ők vannak lélegeztetőgépen az intenzív osztályokon.

A szombattól érvényes korlátozások, a 9-12 óra közti bevásárlás idősek részére végszükség esetére van, lehetőleg az idősek máshogy oldják meg a bevásárlást, hívja fel a figyelmet Müller Cecília. Az emberek felfogták az intézkedések lényegét, tette hozzá Lakatos Tibor, páran kevesellték a 3 órás időtartamot.

Átvizsgálják a szállítmányokat

Hírek szólnak arról, hogy a kínai védőfelszerelések minősége rossznak bizonyult más európai országokban: Müller szerint átvizsgálják az összes érkező szállítmányt, hogy jó minőségűek-e. Bár több médium is érdeklődik, Müller nem mondja el számszerűen, hány egészségügyi dolgozó van karanténban.

Lakatos Tibor arról tájékoztatott: cél, hogy egyheti készlet legyen minden kórházban védőeszközökből.

Egy nagymágocsi idősek otthonának a lakója is fertőzött lett, erősíti meg a sajtóhíreket az Operatív Törzs. Ott 286 lakó van, az azóta lefolytatott vizsgálatok azt mutatták ki, 7 közülük fertőzött, a dolgozók szerencsére nem. Folyik az elkülönítés és a járványügyi intézkedések megtétele.

Legnépszerűbb cikkeink