Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Magánkaranténok

Létrehozva:

Karanténnapló 2.

Hogy élnek a kínaiak? Mesélj róluk valamit! – Amióta itt vagyok, tucatjával kapom az ilyen egysoros íméleket. Mindegyikre csak könyves terjedelemben tudnék válaszolni, ha egyáltalán bele mernék fogni; keveset tudok még az itteni életről.

A járvány kitörése ezt a problémámat egy csapásra megoldotta (miközben ezernyi mással megtoldotta). A vírusfertőzés ellen védekező társadalom önként tárja elénk – a deklarált nyitás ellenére is – gondosan rejtegetett magánszféráját.

Az internetet ellepték az ismeretterjesztő videók, képregények, amelyek, példátlan módon, a teljes világhálón, tehát a digitális nagy fal mindkét oldalán hozzáférhetőek.

A kínai származású, kaliforniai orvos dr. Michael Yuan és a pekingi BXY együttműködéséből született meg a „Miért nem mehetek ki?” című rajzos e-könyvecske, a kisgyerekes szülők bestsellere. Okosan és szemléletesen magyarázza el – kínaiul és angolul – a valóságban zajló rémmesét, a láthatatlan vuhani vírusról, ami fenekestül felforgatta az életüket. Nagy segítség anyunak és apunak olyankor, amikor egy lakásból 2-3 naponként csak egy ember mehet ki az utcára, hogy élelmet vásároljon.

Szülőként mindnyájan tudjuk, hogy az izgága kicsiket milyen nehéz bent tartani a lakásban, ha rossz idő van. Hogy odakint milyen sziszifuszi küzdelmet kell vívni a sapkáért, hogy ne szedjen össze minden kakát, hogy azt ne rakja a szájába, mert béka nő a hasában.

És akkor most a béka helyébe képzeljük el a koronavírust. Ami Kínában nem egy szó, hanem minden légköbméterben potenciálisan fellelhető, élő sejteket megtámadó izé. Majd képzeljük el, hogy csemeténk az egészségügyi séta során zsebben tartja a kezét, nem babrálja a maszkot, nem kap ösztönösen a szeméhez, hazatérve pedig robotként tűri a fertőtlenítési procedúra tízparancsolatát. Sikerült? Nekem nem. Én magam se tudom betartani az összes szabályt.

A szálló egyik ablakából játszótérre látni, az elmúlt két hétben semmilyen mozgást nem észleltem. Mivel a hatóságok nem léptek időben, a vírus átvette a vezető szerepet. Most pedig a legkisebbeknek kell a legtöbbet megtenniük azért, hogy ne kerüljön az egész ország karanténba. A legóvatosabb becslések szerint is hónapokig.

Legnépszerűbb cikkeink