Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Számháború a romákról

Létrehozva:

Ha igazak a kormány számai, mindössze a hallgatók 0,11 százaléka lenne roma a felsőoktatásban.

Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi, Kossuth Rádiónak adott interjújában arról beszélt, hogy megduplázódott a roma hallgatók száma a felsőoktatásban. Pintér Sándor belügyminiszter írásban arról tájékoztatta a napokban Szél Bernadett független országgyűlési képviselőt, hogy 2011-ben 53 hallgató tanult roma szakkollégiumban, ez a szám pedig 2019-re 327 főre nőtt. Ez már mutatja, hogy hatszoros, nem pedig kétszeres a különbség. Ugyanakkor az önmagában súlyos adat lenne, ha valóban a felsőoktatásban tanul 280 ezer hallgató mindössze 0,11 százaléka lenne roma.

„Sötétben tapogatózunk, sehol sem tartják nyilván, hogy pontosan hány roma hallgató tanul az egyetemeken” – nyilatkozta a Pesti Hírlapnak Paskó Ildikó, a Romaversitas szakmai vezetője. Kadét Ernő a következőkkel egészítette ki az adatokat.

„Az ilyen szakkollégiumokban tanuló hallgatók 60 százalékának kellett lennie romának, tehát óvatosan kell kezelni a számokat, különösen azért, mert ezt az arányt tudomásom szerint csökkentették” – közölte a Romaversitas munkatársa.

A számok tehát azt mutatják, hogy nehéz a roma felzárkóztatás sikerét vizsgálni, ha a kormánynak sincsenek pontos adatai.

DD

Legnépszerűbb cikkeink