Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Bajba kerülhetnek a diákok

Létrehozva:

Átlagosan 144 ezer forintra emelkedtek az albérletárak Budapesten, így nyár végére egyre nehezebbé válik a felsőoktatásban tanulóknak kedvező árfekvésű lakást bérelni.A Rentingo.com közösségi albérletkereső szerint az elmúlt hónapokban élénkült a budapesti albérletpiac: a járványhelyzet enyhülésével, majd a korlátozó intézkedések részleges és teljes feloldásával újraindult a vendéglátó- és szolgáltatóipar, éledezni kezdett a turizmus, amelyek hatására megugrott a kereslet a hosszú távú bérlés iránt. Júniusban már kiugró volt az érdeklődés a bérlők részéről, és a keresleti oldal fizetőképessége is erősödött. Ezzel párhuzamosan lassan elindult a belvárosi lakások visszaáramlása a rövid távú kiadást célzó Airbnb-piacra. 

A bérbeadók továbbra is óvatosak és csak lassan emelnek bérleti díjat, így a kínálati és keresleti oldal közötti árolló tovább szűkült. A pandémiát ugyanakkor még mindig nem heverte ki a piac, hiszen Budapesten az előző hónaphoz hasonlóan júniusban is 144 ezer forintot kértek átlagosan egy kiadó lakásért, ezzel szemben a kínálati bérleti díjak tavaly júniusban még meghaladták a 162 ezer forintot.

A közlemény szerint a következő hónapokban a bérleti díjak alakulása attól függ, hogy a nyár folyamán mennyi belvárosi lakás tér vissza az Airbnb-s kiadáshoz, és így mennyivel kevesebb lakás lesz elérhető hosszú távú bérletre. Kérdés, hogy a felsőoktatás szeptembertől teljesen visszaáll-e a jelenléti oktatásra, és ennek eredményeként a külföldi diákok is visszatérnek-e Magyarországra. Amennyiben ezek teljesülnek, a bérleti díjak várhatóan hónapról hónapra tovább emelkednek.

A cég azt tanácsolja a diákoknak, hogy – mivel a kiadó szobák hamarabb kelnek el –, szoba helyett inkább lakótársat keressenek, akikkel közösen bérelhetnek egy egész lakást. Arra is felhívták az albérletet keresők figyelmét, hogy a koronavírus-járvány esetleges 4. hulláma miatt érdemes vis maiorként a szerződésbe foglalni, hogy online oktatásra való átállásnál a bérleti szerződést felmondhassák.

mti/ph

(Kiemelt kép: DIMÁNY ANDRÁS)

Legnépszerűbb cikkeink