Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Visszatérhet-e az élet a Margit körútra?

Létrehozva:

Bezárt boltok kirakatai szegélyezik a Nagykörút belbudai folytatását. Vajon meg lehet-e tölteni élettel a Margit körutat a jelenlegi gépjárműforgalom mellett?

Néhány évtizede létező városi probléma, hogy a korábban nyüzsgő közterekről, bevásárlóutcákról eltűnik az élet. 

Budapesten jellemzően ilyen a Rákóczi út és a Margit körút. Amíg előzőnél a hibás fejlesztési irány, a közterület egyéb funkcióinak a gépjárműforgalom érdekei alá rendelése volt az aszfaltsivataggá válás kiváltó oka – azaz a folyamat könnyen visszafordítható, csak akarat kell hozzá – a Margit körút nehezebb helyzetben van, forgalomcsillapítása nehezebben oldható meg.

A közterületek élettelenné válása – bár nagyrészt valóban annak köszönhető – nem róható kizárólag a gépjárműforgalom rovására, a kisboltok, üzletek eltűnése a bevásárlóközpontok, plázák rendszerváltás utáni megjelenésére is visszavezethetők. 

A II. kerületi városvezetés ezért bécsi és amszterdami példákat követve feltételekhez, feladatellátási szerződéshez kötött kedvezményekkel csábítaná a kiadatlan üzlethelyiségekbe azokat a szolgáltatásokat, funkciókat, amelyek gyalogosvonzó, közösségépítő hatással bírnak.

„Tavaly októberben hívtuk létre a Margit Negyed Programot, amelynek célja, hogy élettel töltse meg a belbudai részét a II. kerületnek. Ennek része a kulturális tevékenység bevonzása, a közösségépítésben részt vevő, helyi, civil szereplők támogatása és a kiskereskedelem életre keltése” – mondja Berg Dániel a programért felelős alpolgármester. Mindehhez módosítani kellett a kerületi vagyonrendeletet, hogy 10 és 90 százalék közötti kedvezményt tudjanak adni a kiskereskedőknek, kulturális szereplőknek. A kiadásra szánt helyiségek jellemzően évek óta üresen állnak, így a kedvezmény nem fog bevételkiesést okozni a kerületnek.

A gépjárműforgalom, hogy a Margit körút belvárosi autópályaként működik viszont továbbra is fennálló probléma, amit önmagában nem tud orvosolni a gyalogosvonzó funkciók bevonzása – ismeri el a Pesti Hírlap kérdésére Berg.

„Amire lehetőségünk van, az a zöldítés. Szeretnénk megkétszerezni a zöldfelületeket. Például, ha magasabb sövényeket alakítunk ki, az jobban elszeparálja a gyalogos és a forgalmi részeket, van egy hűsítő, levegőtisztító hatása is. A kis lépések azok, amiket a kerület meg tud tenni” – emlékeztet az alpolgármester hozzátéve, hogy a Nagykörút újragondolásában a kerület együttműködik a fővárossal.

tl

(Kiemelt kép: JÁSZAI CSABA – MTVA-BIZOMÁNYOSI)

Legnépszerűbb cikkeink