Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Orbán: Ha egy konzervatív hibát követ el, megölik

Létrehozva:

A gazdasági siker az egyetlen módja annak, hogy a nemzeti konzervatív, illetve kereszténydemokrata vezetők „túléljenek”. Ha ez nem sikerül, ha egy konzervatív politikai vezető hibát követ el, és a gazdasági mutatók romlanak, másnap reggel „megölik” – mondta Orbán Viktor kedd este Rómában, az Edmund Burke Alapítvány Nemzeti konzervativizmus című konferenciáján.

A miniszterelnök szerint Magyarországon a médiavilág nem olyan, mint Nyugat-Európában, ahol a média 90 százaléka a progresszív liberálisoké és csak 10 a konzervatívoké. Magyarországon nagyobb az egyensúly, ennek köszönhetően ő azt mondhatja, amit gondol.

A populizmusról elmondta: ha egy politikus megígér valamit, és azt végre is hajtja, az nem populizmus, hanem demokrácia.

Fenntartotta, hogy vége a liberális demokráciáknak, mert a liberális kormányok kétszer is kudarcot vallottak, 2008-ban és 2015-ben. „Valami új kell, liberalizmus helyett kereszténydemokrácia.”

Meglepetésre Matteo Salvini olasz jobboldali populista politikus lemondta részvételét a konferencián, de azért találkozott a magyar miniszterelnökkel. Orbán hivatalosan Giorgia Melonival, az Olaszország Fivérei párt elnökével tárgyalt, aki az Európai Parlamentben az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjának azt mondta, ha a Fidesz elhagyni kényszerül Néppártot, akkor az ECR tárt karokkal várja őket.

Trencséni Dávid

Legnépszerűbb cikkeink