Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Az egészség ellenségei

Létrehozva:

Nem sokon múlt, hogy a Béres Csepp nevű gyógyhatású készítményt teljesen elkaszálja a kommunista vezetés. Ezt mutatja be Gyöngyössy Bence legújabb filmje.

A hatvanas, hetvenes években járunk: Béres József agrármérnökként dolgozik, mikor felfedezi, hogy a legtöbb növény betegségét a létezésükhöz elengedhetetlen nyomelemek hiánya okozza. Elméletét az emberekre is kiterjeszti, noha munkaköre ezt nem tenné lehetővé. Béres felfedezése, bár forradalmi, a vezetés mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse, pedig a növényi alapanyagokból álló készítmény, ha nem is csodaszer, de számtalan betegséget megelőz, illetve meggyorsítja a gyógyulási folyamatot. A Béres Cseppnek nevezett oldat híre hamar elterjed, de nemcsak azok figyelnek fel rá, akiken segíthet, hanem azok is, akiknek nagyon nem tetszik, hogy – miként mondják – egy agrármérnök orvosnak hiszi magát. 1975-ben Béres Józsefnek bíróság elé kellett állni a kuruzslás vádjával. A film rafináltan mutatja be az igazáért harcoló ember küzdelmét és a háttérben mozgolódó érdekek találkozását a valóság terepasztalán.

„Az ember a hitében, az igazságában egy pillanatig se remegjen meg, hanem menjen és küzdjön azért, amit jónak érez. Természetesen nagyon nehéz az élet most is, és tíz, száz év múlva is nehéz lesz Magyarországon. De ezelőtt ötszáz évvel is nehéz helyzetben voltak azok, akik úttörőként mentek elől, pedig nagy szükség lenne rájuk. Több olyan kéne, mint amilyen Béres József volt, aki véleményem szerint a huszadik század harmadik harmadának egyik legnagyobb magyarja. Fáradtságot, egészséget, semmit se kímélve ment előre, miközben rengeteg problémával küzdött. El tudom képzelni, milyen válságos pillanatai voltak, amikor megtalálta a helyes irányt” – mondja a Béres Józsefet alakító Gáspár Tibor, akitől azt is megtudtuk, hogy nagyon közel áll hozzá a feltaláló személyisége: „Én is vidéki, Tisza-parti srác vagyok. Amikor fölkértek a szerepre, nagyon boldog voltam, de meg is ijedtem kicsit. Kerestem azokat a közös pontokat a forgatókönyvben, ahol Béres Józseffel tudnék találkozni. Rájöttem, hogy az apró, pici dolgokban ugyanolyanok vagyunk. Remélem, kevés színészet van a filmben, és inkább az mutatkozik meg, ami az ember sajátja.”

Svébis Bence

» A feltaláló

magyar életrajzi dráma, 120 perc

Premier: február 6.

Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

Legnépszerűbb cikkeink