Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Diadalittas Trump a Kongresszusban

Létrehozva:

Fotó: Leah Millis / AFP

Nagy lendülettel kezdte meg elnökválasztási kampányát kedden tartott évértékelő beszédével Donald Trump, aki minden politikai támadást és válságot átvészelt.ű

„Három évvel ezelőtt elindítottuk »Amerika Nagy Visszatérését«. Most itt állok előttetek, hogy megosszam a hihetetlen eredményeket” – így szólt Donald Trump. Az elnökök hagyományosan négy jelentős témáról beszélnek évértékelő beszédükben: gazdaság, nemzetbiztonság, oktatás, kőolaj és energiabiztonság. Ezt kiegészítette olyan, számára kedves témákkal, mint a bevándorlás vélt megfékezése.

Trump „hibátlannak” nevezte azt a katonai akciót, amely megölte az iráni hírszerzés vezetőjét, Kaszim Szulejmáni tábornokot, hozzátéve, hogy ezzel „véget vetett a terror uralmának”. Ez volt az az akció, amely a végletekig kiélezte az amerikai-iráni viszonyt, és iráni ellencsapással járt, valamint – feltételezhető tévedésből – egy civil repülőgép lelövésével.

„Amerika ismét tiszteletnek örvendő nemzet lett, a gazdasági hanyatlás éveinek, a hiú ígéretek, a munkanélküliség, a presztízsveszteség korának vége” – mondta Trump. A gazdasági eredményeket összekapcsolta az energiapolitikával: önellátónak tarja az Egyesült Államokat, mert 12 ezer szénbányát, földgáz és kőolaj-kitermelő egységet nyitottak újra, amivel munkát biztosítottak számos családnak. Azt mondta, a jövőben sem fogja engedni – utalt esetleges novemberi újraválasztására –, hogy „szocialista” alapú biztosítási rendszer jöjjön létre az egészségügyben.

A beszédet drámai elemekkel színesítette, ami ellenkezett az eddigi elnöki gyakorlattal: nem hagyományos politikai értékelő beszédet és ígérteket kaptak az állampolgárok, hanem szívbemarkolónak szánt Trump-show-t – írta elemzésében a The Washington Post. Egy Afganisztánból hazatérő katona Trump bejelentésére találkozhatott az ülésteremben családjával, de egy kitüntetés ügyében is érzelmi síkra terelte a beszédet. Az eddigi reakciók szerint Trump meglepte kritikusait – és erősíthette támogatóit – azzal, hogy a Szabadság-érdemrendet, a legmagasabb polgári kitüntetést tervezi átadni Rush Limbaugh konzervatív politikai médiaszemélyiségnek, a baloldal és liberalizmus kritikusának, Trump támogatójának. A 69 éves Limbaugh hétfőn jelentette be, hogy előrehaladott tüdőrákkal diagnosztizálták, és a kezelés ideje alatt nem vezeti rádióműsorát.

Az Egyesült Államok elnöke kedd este a Kongresszus két háza előtt beszélt. A demokrata többségű Képviselőház alkotmányos vádeljárást indított Trump ellen, mert az visszatartotta az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt, hogy kikényszerítse a nyomozást Joe Biden volt alelnök fia ellen. Biden jelenleg lehetséges demokrata elnökjelölt.

Ám a Trump-párti republikánusok által uralt Szenátusban várhatóan szerdán felmentéssel zárul az elnök ellen indított vádeljárás. A Washington Post szerint Trump ebből is előnyt próbál faragni: a hosszú eljárás próbára tette, de az elnök azt állítja, ez idő alatt is sikerült jelentős eredményeket elérnie. A Kongresszusban uralkodó hangulatot jól jellemezte a pillanat, amikor Trump – a hagyománynak megfelelően – átadta beszédét a demokrata házelnöknek: Nancy Pelosi látványosan széttépte a papírokat.

Unyatyinszki György

Legnépszerűbb cikkeink