Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Biodóm – Betonra ment a pénz, a lakókra nem maradt

Létrehozva:

Fotó: Budapest Zoo

Tarlós István az Állatkert főigazgatójának felelősségéről beszélt a Biodóm drágulása kapcsán. Forrásaink szerint Persányi Miklós azt gondolhatta, sosem fogy el a kormány pénze.

– Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója mondta el nekem néhány napja, hogy miután az épület szerkezetileg kész volt, akkor jöttek rá, hogy nagyon nagy a térfogata. Emellett annyiféle állatot szedtek össze, hogy ezek között egy csomónak az életfeltételei más hőmérsékleti és klimatikus viszonyokat kívánnak, mint a másiké. Ez speciális berendezések beszerzését követeli meg, amelyek nagyon sokba kerülnek – mondta Tarlós István a Belvárosi Polgári Szalon két héttel ezelőtt rendezvényén. Az előző főpolgármester szerint Persányi „érti a dolgát”, de most ő is „picit sárosnak” tartja: a kormánytól a projektre kapott 25 milliárd forint mellé még kétszer kért és kapott pénzt. Ezek után állt elő egy újabb hatalmas összeggel.

Mégsem feneketlen zsák

Jelenleg majdnem 20 milliárd forint hiányzik ahhoz, hogy befejezzék a Pannon Park projektet, amely 7 év alatt 12-15 milliárdról 62,8 milliárdra drágult. Bár a kormány eddig fizette az újabb és újabb igényeket, Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az önkormányzati választások után egyértelművé tette: egy fillérrel sem adnak többet az eddigi 43,7 milliárdnál.

Elszálló költségek

Még 2012-ben született döntés arról, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert visszakapja az egykor belőle leválasztott Vidámpark területét, ezzel lehetővé téve Persányi többéves tervét az Állatkert terjeszkedéséről. A Biodóm építése ekkor szerepelt először a tervekben.

2015-ben kormányhatározat döntött arról, hogy a Liget Projekt keretében 25 milliárd forint állami támogatást kap a Pannon Park beruházás, így a projekt a Városligettel együtt kikerült a főváros kezéből.

A Pannon Park költségvetéséről érdeklődtünk az Állatkert vezetésénél, ám Hanga Zoltán szóvivő és személyesen Persányi Miklós főigazgató is a Főpolgármesteri Hivatalhoz irányított, noha a fővárosnak egyelőre nincs rálátása arra, mi történt az eddig elköltött összegekkel. Hiába fővárosi tulajdon az Állatkert, önállóan gazdálkodik, így senki nem látott rá, hogyan költötték a kormánytól kapott pénzt. A főváros vezetése új gazdasági igazgatót nevezett ki az Állatkerthez, aki elkezdte a beruházás átvilágítását, ám a vizsgálat befejezéséig nem kívánnak nyilatkozni.

Tálos Lőrinc

Legnépszerűbb cikkeink