Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Nincs több kivisimogatás a Miami Állatkertben

Létrehozva:

A Miami Állatkert bejelentette, hogy beszünteti a kivisimogatást, ugyanis az akkora felháborodást váltott ki Új-Zélandon, hogy petíciót is indítottak a szigetországban őshonos, nemzeti ikonnak számító madár védelmében.

Az állatkert Paora nevű kivijét a látogatók 20 dollár fejében fényes nappal simogathatták, fényképezhették, holott a röpképtelen madár éjszakai állat. Az internetre kikerült videók hatalmas felhördülést váltottak ki Új-Zélandon, és az állatbarátok petíciót indítottak Paora megmentésére.

A Miami Állatkert közölte: Paora ugyan kitűnően érzi magát náluk, de a felmerült aggodalmak miatt azonnali hatállyal beszüntetik a látogatók számára biztosított simogatását és fotózását. Az új-zélandi Természetvédelmi Hivatal Twitter-üzenetben mindenkinek köszönetet mondott, aki kifejezte a madárral való bánásmód miatti aggodalmát.

A kivi megmentésére irányuló petíciót kedden indították online, még az előtt, hogy az állatkert a kivisimogatást lefújta. A petícióban nehezményezték, hogy Paora a hét négy napján ki volt téve a nappali fénynek, idegenek tucatjai simogatták, szelfiztek vele, nevetgéltek rajta és úgy kezelték, mint egy játékszert. „A kivik a mi különleges kincseink, nem Amerika játékszerei” – figyelmeztettek a felhívásban.  A kivitojás, amelyből Paora kikelt, 2019-ben került a Miami Állatkertbe a Smithsonian Nemzeti Állatkert és az új-zélandi kormány közötti különleges kölcsönszerződésnek köszönhetően.

(Kiemelt képünkön egy kivi madár. Fotó: Marty MELVILLE / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink