Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Három napig ünnepelték a Fővárosi Állat- és Növénykert a fennállásának a 155. évfordulóját

Létrehozva:

Halálfejes mókusmajmok nézik a karácsonyi ajándékba kapott lisztkukacokat, kedvenc csemegéjüket a Fővárosi Állat- és Növénykert Dél-Amerika kifutójában 2017. december 24-én | Fotó: MTI / Kovács Attila

Szakvezetéssel tartott séták, előadások és koncertek szerepeltek a programban.

A világ egyik legrégebbi állatkertjének számító városligeti intézményt 1866. augusztus 9-én, a déli harangszóra nyitották meg. Az Állatkert megnyitása lelkes fogadtatásra talált a nagyközönség körében, csak úgy tódult a sok látogató. A nyitástól az 1866-os év végéig 66 918 fő kereste fel az Állatkertet. Még Erzsébet királyné is időt szakított egy állatkerti látogatásra.

Az ünnepi hétvégén többek között állatkerti sétákat szerveztek szakvezetéssel, előadást tartottak a Nagyszikla titkairól, valamint az elefántokról és a vastagbőrűekről. Kézműves foglalkozásokat is szerveztek a Pálmaház teraszán és Macis gyerekfoglalkoztató programon is részt vehettek az érdeklődők az Indiaházban.

A budapesti állatkertbe szombaton és vasárnap ellátogatók beszélgetést hallhattak a híres nevelőszülőkkel, valamint kvízjátékon is részt vehettek. A hétvégén fellépett egyebek mellett a Matiné Zenekar, az eleveN gyerekzenekar és a Kiskalász Zenekar.

Ma a Bach Mindenkinek Fesztivál 2021 programsorozat részeként a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes koncertjét, valamint a Veronaki Zenekar családi koncertjét hallhatják, és újraindul az Esti séta is az Állatkertben, amin a látogatók beleshetnek a kulisszák mögé, és megnézhetik, mit csinálnak az állatok a zárás után. Speciális szakvezetéssel, kalandvágyó kiscsoportok indulnak útnak a hangulatos éjszakai Állatkertben. A csoportvezetők megmutatják az állatorvosi rendelőt, gondozók egészen közelről megismertetik az érdeklődőket a legkülönlegesebb állatokkal is.

Néhány napja egyébként közzétették az első fényképeket az állatkert legújabb vendégéről, a nemrég született vörös pandáról. A Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarországon elsőként, 1990 óta foglalkozik ezzel az állatfajjal, és a hazai állatkertek közül elsőként is sikerült szaporítani őket 1992-ben. A Himalájában és az attól keletre eső hegyvidékek erdőségeiben őshonos, veszélyeztetett fajnak számító vörös pandák szaporítását nemzetközi tenyészprogram hangolja össze.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink