Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Keleti Ágnes 101.

Létrehozva:

Keleti Ágnes 99 évesen, 2020. január 10-én. | Fotó: MTI / Kovács Tamás

Vasárnap ünnepelte a 101. születésnapját az ötszörös olimpiai bajnok tornásznő.

Keleti Ágnes a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka, a Nemzet Sportolója, Magyarország legtöbb olimpiai éremmel rendelkező női sportolója és minden idők legeredményesebb magyar tornásznője.

1921. január 9-én Klein Ágnes néven született Budapesten. A család később Keletire magyarosított, így a tornásznő 1937-től a budapesti Vívó és Atlétikai Clubban, majd 1938-tól a Nemzeti Torna Egyletben már ezen a néven sportolt. Első magyar bajnokságát 1940-ben nyerte, de zsidó származása miatt még abban az évben eltiltották sporttevékenységeitől. A második világháború végén, a német megszállás utáni időszakot hamis papírokkal Szalkszentmártonban sikerült átvészelnie, ahol futással tartotta fenn állóképességét. Édesapja és több családtagja az auschwitzi koncentrációs táborban halt meg. Édesanyját és testvérét a svéd diplomata, Raoul Wallenberg menekítette ki.

1948-ban kijutott a londoni olimpiára, de balszerencsés módon az utolsó edzések egyikén bokaszalag-szakadást szenvedett. Négy évvel később, a helsinki olimpiai játékokon már megmutathatta, mire képes. Ekkor már harmincegy esztendős volt, ám műszabadgyakorlatával (ma: talaj) aranyérmet, összetett csapatban ezüstérmet, felemás korláton és a kéziszercsapat tagjaként bronzérmet szerzett. Pályafutása csúcsára 1956-ban Melbourne-ben ért fel: talajon megvédte címét, aranyat nyert gerendán, felemás korláton és a Bodó Andrea, Keleti Ágnes, Kertész Alíz, Korondi Margit, Köteles Erzsébet, Tass Olga összeállítású kéziszercsapat tagjaként, egyéni összetettben és csapatban ezüstérmet szerzett. Ő lett a játékok legeredményesebb versenyzője, egyben a legidősebb tornásznő, aki aranyérmet tudott szerezni.
Ha csak az olimpiai érmek számát vesszük figyelembe, úgy Keleti Ágnes tíz olimpiai érmével: öt arany-, három ezüst- és két bronzérmével minden idők legeredményesebb magyar sportolóinak rangsorában Gerevich Aladár (10/7) mögött a második, egyben ő a legtöbb olimpiai éremmel rendelkező magyar női sportoló.

24.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink