Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Dólok, azaz ázsiai vadkutyák születtek a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Létrehozva:

Fotó: MTI / Kovács Attila

A dzsungel könyvéből lehetnek ismerősek.

A kölykök már csaknem kéthónaposak, ennek köszönhetően a nemrégiben újranyílt állatkert látogatói is hamarosan szemügyre vehetik a nem éppen hétköznapi jövevényeket.

A tíz kölyök még március 23-án jött világra, azonban az első hetekben nem lehetett sokat látni belőlük, mivel ezt az időszakot a kicsik rendszerint a kifutón belüli rejtekhelyen töltik – idézte fel közleményében a Fővárosi Állat- és Növénykert. A kölykök most már csaknem kéthónaposak, így a látogatók is szemügyre vehetik őket. A kicsik ebben az életszakaszukban naphosszat játszanak és hancúroznak a kifutóban. A kölykök gondozásában és nevelésében nemcsak a szülők, hanem az egész falka részt vesz, még azok a fiatalok is, akik a tavalyi évben születtek. Az egyébként, hogy az idei kölykök milyen neműek, éppen szerdán derült ki, miután az állatorvosok – a szükséges vizsgálatok, védőoltás beadása, illetve féreghajtás miatt – valamennyi kölyköt egyenként megvizsgálták. A tíz jövevényből hat nőstény, négy pedig hím.

Az ázsiai vadkutyákat (Cuon alpinus) vörös farkas, vörös kutya, illetve dhole, azaz magyarosan dól néven is szokták emlegetni. A faj Kipling híres novellagyűjteménye, A dzsungel könyve nyomán vált világszerte ismertté, valamint ennek köszönhetően terjedt el számos nyelvben a dhole elnevezés is, amely eredetileg az India déli részén beszélt kannada nyelv szókészletéből ered.

Az ázsiai vadkutya veszélyeztetett fajnak számít, így állatkerti szaporításukat Európában külön tenyészprogram hangolja össze. A Budapesti Állatkertben 2008-ban kezdtek foglalkozni tartásukkal, az első kölykök 2009-ben születtek. Azóta – a mostani tíz kölyköt is beleszámítva – már hatvannál is több utód jött a világra Budapesten. Ezek az állatok felcseperedve a világ számos állatkertjébe jutottak el, a franciaországi Thoirytól kezdve az oroszországi Novoszibirszkig, vagy a minnesotai Apple Valley-ig. A jelenlegi budapesti vadkutyafalka – az idei kölykökkel együtt – 25 egyedből áll.

 

Fővárosi Állat- és Növénykert / MTI

Legnépszerűbb cikkeink