Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Milák Kristóf visszatért és az olimpiára készül

Létrehozva:

Milák Kristóf visszatért és újra edz. Már nem csak erőnléti, hanem medencés edzseket is végez, amiből arra lehet következtetni, hogy készül a párizsi olimpiára.

Az Index több, egymástól független forrásból úgy értesült, hogy Milák Kristóf, a 200 méteres pillangóúszás olimpiai címvédője visszatért a Duna Arénába, ott beleállt az olimpiai felkészülésbe, és már nemcsak erőnléti, hanem medencés edzéseket is végez.

Hosszú ideig semmit sem lehetett tudni Milák Kristófról

A lap emlékeztet: Milák Kristóf legutóbb a tavaly áprilisi kaposvári országos bajnokságon mutatta meg magát, nyert a 100 és a 200 m pillangón, a hosszabbik távon 1:52.58 perces szuper idővel. A jelző akkor sem túlzás, ha Milák ebben a számban 1:50.34 perces idővel tartja a világcsúcsot, és amit a közeljövőben nehéz lesz túlszárnyalni.

Utólag csak keseregni lehet amiatt, hogy ezután két világbajnokságot is kihagyott, a tavaly nyári fukuokait és a befejezés előtt álló ideit, ahol a dohai győztes japán Tomoru Honda 1:53.88 perces idővel ért győztesként a célba. Összevetve a Milák által a Kaposváron, áprilisban egy szimpla ob-n úszott 1:52.58-at a dohai 1:53.88-as idővel, a különbség távolságban kifejezve úgy két testhossz.

MInt írják, a magyar úszósport szemefényénél Kaposvár után ereszkedett le virtuális szemafor, Milák akkor azzal magyarázta a megtorpanását, hogy lélekben és testben sem érzi magát elég erősnek nagy, emberfelettinek is nevezhető feladatok megoldására. Vizionálta tehát a háttérbe vonulását, az elzárkózását, az uszodai és a szárazföldi munkájának, más szóval az olimpiai felkészülésének megszakítását. Majd a gyakorlatban is így tett.

Tavaly ősszel viszont volt ugyan egy fellángolása, de a tűz gyorsan kihunyt, pedig a szeptember 4-i, szponzorációs rendezvényen még a következőket hangoztatta.

„Visszatértem. Szükségem volt a szünetre, mert érzem, hogy most ismét készen állok a folytatásra – ugyanazzal, vagy még acélosabb akarattal is, mint bármikor korábban. Ismét érzem az éhséget, hogy olyan dimenzióit mutassam meg az úszásnak, amit eddig még nem. Kettőzött ambícióval kezdtem újra az edzéseket, beprogramoztam magam, tudom, hogy az első hetek, hónapok fájni fognak, de én választottam ezt az utat, és végigmegyek rajta – Párizsig, aztán még tovább is.”

Néhány nappal később felszívódott. Részéről ezzel le is tudta a nehezen értékelhető 2023-as esztendőt, mögötte a kétség és a bizonytalanság maradt csupán.

Idén naponta szegezték volna neki a kérdést, hogy meddig vár még a visszatéréssel, de nem hagyta magát, csak azoknak a hívását fogadta, és kizárólag azokkal találkozott, akiket valamilyen megfontolásból a bizalmába fogadott. Nem többel, mint két-három kiválasztottal.

(Kiemelt képünk forrása: Jonathan NACKSTRAND / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink