Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Milák Kristóf: Ez még csak a kezdet

Létrehozva:

Hazaérkezett Budapestre az olimpiai úszócsapat. A válogatott tagjait a családtagok és barátok mellett szurkolók kisebb tömege fogadta a Liszt Ferenc Repülőtéren.

Elsőként Cseh László lépett ki a tranzit ajtaján, a legnagyobb ujjongás azonban a Tokióban egy arany- és egy ezüstérmet nyerő Milák Kristóf érkezését kísérte. Először Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség, valamint Gergely István, a Budapest Honvéd elnöke köszöntötte, ezt követte egy apai és egy anyai ölelés.

A reptéren megtartott sajtótájékoztatón is Milák volt a középpontban. A 200 pillangó friss ötkarikás győztese elmondta, teljesen elégedett, hiszen két érmet nyert és olimpiai bajnoknak mondhatja magát.

„Úgy gondolom, ahol most tartok, az nem egy út vége, hanem még csak a kezdet” – fogalmazott Milák, aki reméli, hogy a párizsi olimpián még többre lesz képes. Mint mondta, most szeretne pihenni és kikapcsolódni, azt pedig nem árulta el, hogy a jövőben milyen számokban szeretne majd még versenyezni.

Edzője, Selmeci Attila elismerte, hogy óriási teherrel a nyakukban érkeztek Tokióba. Bevallotta, hogy féltette a tanítványát, mert eddig még sosem volt olimpián, és az teljesen más verseny, mint a többi.

„Nagyon hálás vagyok neki, mert amit elterveztünk, azt maximálisan teljesítettük, így emelt fővel jöhettünk haza” – jelentette ki Selmeci, aki a saját felelősségét is elismerte abban, hogy a 200 pillangó döntőjében néhány hibát elkövettek, így Milák lassabban kezdett és nem sikerült teljesítenie saját célját, a világcsúcsot.

„Ha még egyszer le lehetett volna úszni a döntőt, biztos vagyok benne, hogy az is meglett volna. Amit a sors kétszázon elvett tőle, azt a százon visszaadta neki” – fűzte hozzá az edző, aki szerint, ha 100 döntője két méterrel tovább tart, akkor a győztest ott is Milák Kristófnak hívják. „Az a verseny bebizonyította, hogy Kristóf 100 méteren is világklasszis.”

Sós Csaba szövetségi kapitány később kiemelte, hogy Milák a magyar úszósport első olimpiai aranyérmét nyerte meg pillangóban, és ezzel az ország bekerült abba a hatos csoportba, melynek tagjai minden úszásnemben rendelkeznek olimpiai győzelemmel. Elismerte ugyanakkor, hogy többre számított, hiszen hét-nyolc számban voltak reális éremesélyesek, de úgy érzi, a magyar úszók így is helytálltak, hiszen az európai nemzetek közül a magyarokon kívül csak a britek és az oroszok tudtak aranyat nyerni Tokióban.

Sokan várták Hosszú Katinkát is a reptéren, azonban körülbelül egy óra várakozás után Wladár Sándor közölte, hogy az úszónő egy másik kijáraton távozott.

mti/ph

(Kiemelt kép: JONATHAN NACKSTRAND – AFP VIA EUROPRESS)

Legnépszerűbb cikkeink