Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Már íródik a történelem

Létrehozva:

Bő egy hete tart a FINA vizes világbajnokság főként Budapesten, de Szegeden, Sopronban, és Debrecenben is zajlottak az események. A sportágak eddigi történései hűek maradtak a szlogenhez. 

A „Make History”, azaz Írj történelmet lett a 2022-es vizes világbajnokság hivatalos jelmondata, amely eddig teljesen megállta helyét a FINA-világbajnokságon. Az eseményt valójában az 1,4 millió lakossal rendelkező Fukuoka városában tartották volna Japánban, ám a szervezők még időben lemondtak róla, így hazánkhoz kerülhettek a rendezés jogai, ezzel persze jelentős terhet róva minden érintettre.

Ahogyan arra számítani lehetett, a körítés tényleg kisebb és visszafogottabb lett, mint a 2017-es világbajnokságon volt, ugyanakkor nem sok minden vehető észre abból, hogy mindössze négy hónap alatt kellett felkészülni egy ilyen grandiózus multisport rendezvényre. Szinte minden eseményen egy értő közönség drukkolt a sportolóknak, a versenyek a terv szerint haladnak, és szép magyar eredmények születnek.

Magyarok a vízben

A férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás a kerethirdetéskor négy helyen változtatott ahhoz a csapathoz képest, amely tavaly bronzérmet nyert a Tokióban rendezett olimpián: a visszavonuló Nagy Viktor, a válogatottságot lemondó Hosnyánszky Norbert, továbbá Pásztor Mátyás, és Erdélyi Balázs helyett érkezett Lévai Márton, Nagy Ádám, Pohl Zoltán, és Jansik Szilárd. Utóbbi még a nyitány előtt mondta azt, hogy szerinte minden adva van ahhoz, hogy történelmet írjanak, ezidáig pedig úgy látszik jó úton haladnak a cél felé, mivel Montenegró, és Brazília legyőzésével magabiztosan lépdelnek a csoportelsőség felé.

Ennél picit talán nehezebb feladata lett a női válogatottunknak, amelynek keretébe egy újonc fért be Peresztegi-Nagy Kinga személyében, a lányok pedig iskolapéldát mutattak Kolumbiának, amikor 31 gólos előnnyel győzték le meghívás útján bekerülő együttest. Úgy tűnt minden a kezükre játszhat, mivel a csoportrivális Olaszország is botlott Kanada ellen az első mérkőzésen, így a biztos negyeddöntő felé egy nagy lépést tehettünk volna, végül az olaszok megrázták magukat, és 10-9-es győzelmükkel ellenünk bizonyították be, hogy a kezdeti hiba ellenére is komolyan számolni kell velük.

Érdemes volt figyelni a szinkronúszásra is, mivel az Apáthy Anna, Barta Niké, Farkas Dóra Linda, Gács Boglárka, Götz Lilien, Hatala Hanna, Hungler Szabina, Regényi Adelin, Szórát Léna, Taksonyi Blanka összeállításban szereplő csapatunk a 11. helyen jutott be a fináléba, ahol még ennél is többre voltak képesek, végül a nyolcadik pozícióban zárták a versenyt.

A legnagyobb figyelem természetesen a Duna Arénára irányult, ahol a legtöbb embert az foglalkoztatta, mire lesz képes férfi 200 méteres pillangóúszásban a szám világ- és olimpiai bajnoki címvédője, Milák Kristóf. A korábbi nehézségek ellenére a fiatal magyar úszó elképesztő formát mutatott, és 2019 után ismét javított a világrekordon, ráadásul még a férfi 4×200 méteres gyorsváltó esetében is fontos szerepe volt. Itt Márton Richárd, Németh Nándor, valamint Holló Balázs segítségével az ötödik helyre hozta be a váltót. 

Katinkát szeretik

Hogy a helyszínre kilátogató nézők mennyire tisztában vannak az úszás jelenlegi erőviszonyaival, azt talán Hosszú Katinka esete mutatta meg a legjobban, aki egy elég nehéz időszakon megy éppen keresztül, a formája pedig messze elmarad régi önmagától. Erről már a világbajnokság előtt is szót ejtett, majd a 200 méteres vegyesúszásban elért hetedik helye után úgy érezte, célba talált az üzenet, ugyanis a rajongók többsége ezt az eredményét is pozitívan értékelte. 

„Nagyon boldog vagyok, amiért újra döntőt úszhattam és átélhettem, milyen hazai közönség előtt versenyezni. Csodálatos érzés volt, hogy az első pillanattól az utolsóig biztattak, és ugyan hetedikként szálltam ki a medencéből, de akkor is ünnepeltek” – idézte Hosszú szavait az MTI.

Persze rajtuk kívül is volt mire figyelni, hiszen a szintén hatalmas nehézségek után visszatérő Kapás Boglárka is elért egy hetedik helyet 200 méteres pillangón, valamint többen is a finálékba jutottak. Ennek köszönhetően a férfi és női 4×100-as, valamint a hölgyek 4×200-as gyorsváltójának, Szabó Szebasztián, Kós Hubert, Telegdy Ádám, Kovács Benedek, Burián Kata, és Molnár Dóra döntős szereplésének is örülhettünk.

A világbajnokság azonban a magyar sikerek mellett más érdekességekkel is szolgált. Az etióp Tilayun Ayal Maledét valószínűleg egy életre megjegyezte mindenki, miután az 50 méteres férfi gyors előfutamában belepottyant a vízbe a rajtot megelőzően, így pedig azonnal kizárták. A műúszóknál pedig ugyanaz a három ikerpár állhatott fel a dobogóra a páros szabadprogram során, mint a technikai versenyben. Akire emellett mindenki felfigyelt, az David Popovici. A 17 éves román fiatalember 100 és 200 méter gyorson is győzött, ezzel hazája első vb-aranyait megnyerve a sportágban.

Legnépszerűbb cikkeink