Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Sűrű hétvége Tokióban

Létrehozva:

Milák Kristóf megszerezte a magyar csapat második ezüstérmét. Női kéziseink megverték a spanyol válogatottat, így életben maradt a továbbjutás reménye. A férfi pólósok 2 góllal győzedelmeskedtek az amerikai válogatott felett, női csapatunk viszont sajnos beleszaladt az első vereségébe Kína ellen. 

Milák Kristóf érte el a magyarok közül a legjobb eredményt szombaton a tokiói olimpián, a 200 méter pillangón olimpiai bajnok úszó 100 méter pillangón 49.68 másodperces Európa-csúccsal lett ezüstérmes. A nagyszerűen hajrázó Milákot csak a favorit, 100 méter gyorson is győztes amerikai Caeleb Dressel tudta megelőzni, aki 49.45 másodperces világcsúcsot úszott. Milák Kristóf sokkal elégedettebben értékelte a 100 méter pillangón szerzett ezüstérmét, mint a 200-on nyert aranyát a tokiói olimpián. „Csodálkoztok?” – kérdezett vissza a BHSE 21 éves úszója arra a felvetésre, hogy boldogabbnak tűnik, mint amikor diadalmaskodott. „Megvan az Európa-csúcs!”

Kéziseink, pólósaink

Szombaton két csapatsportágban is érdekeltek voltak a magyarok, és mindkettőben sikerélményben lehetett részük. 

A férfi vízilabdázók 11-8-ra győzték le az Egyesült Államokat, és a csoportkör utolsó fordulójának eredményétől függetlenül a negyeddöntőbe jutottak. Azóta az Európa-bajnok magyar válogatott, közép-európai idő szerint hétfő hajnalban 5-5-ös döntetlent játszott a világbajnok és öt éve Rióban bronzérmes olasz csapattal a tokiói olimpia férfi vízilabdatornáján, így a harmadik helyen végzett az A csoportban. Märcz Tamás együttese a negyeddöntőben így vagy a spanyolokkal, vagy a horvátokkal találkozik majd szerdán.

Női kézilabdában a magyar válogatott három vereség után 29-25-re jobbnak bizonyult a világbajnoki ezüstérmes Spanyolországnál, így életben tartotta a továbbjutás esélyét. Elek Gábor szövetségi kapitány tanítványai a csoportkör hétfői, utolsó fordulójában a B csoportot vezető és már biztosan továbbjutó svédekkel játszanak.

Ez is szombaton történt

Triatlonban az új olimpiai versenyszám, a vegyes váltók küzdelmében a Bragmayer Zsanett, Bicsák Bence, Kovács Zsófia, Tóth Tamás összeállítású magyar csapat a 11. helyen zárt, míg a női kardozók csapatversenyében a Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza, Battai Sugár alkotta együttes mindhárom mérkőzését elveszítve nyolcadikként végzett. A triatlon ezzel a számmal ért véget Tokióban, míg a vívóknál az utolsó számban – a férfi tőrözők csapatversenyében – már nincs magyar érdekeltség.

Sportlövészetben Mészáros Eszter a 26. helyen végzett a női kisöbű szabadpuska 3×40 lövéses számában.

Atlétikában Kozák Luca szombaton a 100 méteres gátfutásban a harmadik lett futamában, így biztosan lépett tovább az elődöntőbe. Ott sajnos bukott és nem ért célba, de sportszerűségből jelesre vizsgázott.

Távolugrásban Nguyen Anasztázia 16., 3000 méter akadályon Tóth Lili Anna – aki csaknem tíz másodpercet faragott eddigi legjobbjából – 18., Kácser Zita 41., míg a kalapácsvető Gyurátz Réka 26. lett.

A vitorlázóknál a Finndingiben szereplő világ- és Európa-bajnok Berecz Zsombor a hétvégi parádés szereplése után kedden éremért szállhat újra vízre.

Rendet kell tenni

A vasárnap sajnos nem hozott annyi sikert. Női pólósaink kettő góllal, 9-11-re kikaptak a kínai válogatottól. Az első negyed nagyon gyengére sikeredett (7-2) és innen már nem tudtak visszajönni a lányok. Nagy bajba így sem került a magyar csapat, hiszen csoport másodikként jutott tovább a negyeddöntőbe, ahol Hollandia várja. A meccs utáni értékelés során többen kifejtették, hogy a következő meccsig le kell nyugodnia mindenkinek és a fejekben kell rendet tenni. A következő három mérkőzés lesz a legfontosabb. 

Ugyancsak a nőknél sajnos kikapott az asztalitenisz csapatunk a házigazda japántól 3-0-ra. Fazekas Mária, Madarász Dóra, Pergel Szandra összetételű csapat az esélytelenek nyugalmával várta a mérkőzést, amely a papírforma szerint alakult. Ezzel a magyar asztaliteniszezők befejezték szereplésüket Tokióban. A hatfős küldöttségből csak Majoros Bence tudott mérkőzést nyerni, ő ment egy kört egyesben, Póta és Madarász egyesben, a Szudi-Pergel vegyes páros, valamint a női csapat viszont már az első meccsén vereséget szenvedett.

mti/ph

(Kiemelt kép: KOVÁCS TAMÁS – MTI)

Legnépszerűbb cikkeink