Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Felhő, napsütés, zápor, zivatar vár ránk vasárnap

Létrehozva:

Szombaton frontális felhőzóna halad északnyugatról délkelet felé, amelyből több helyen előfordul kisebb eső, zápor. Késő délutántól, estétől északnyugat felől szakadozni kezd a felhőzet, azonban az összefüggő frontfelhőzet távozását követően éjszaka, illetve vasárnap is lesznek tartósan felhős tájak, főként a Dunától keletre akár nagyobb területen is, ott fordulhat elő néhol gyenge csapadék. Másutt vasárnap a változó felhőzet mellett legalább rövid időre kisüt a nap. Helyenként megélénkül az északnyugati, északi szél – írja a Hungaromet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +5 fok között alakul, az Északi-középhegység szélcsendes helyein ennél hidegebb, a Nyugat-Dunántúlon enyhébb lehet az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap döntően 8 és 14 fok között várható, de a tartósan felhős vidékeken ennél hidegebb is lehet.

A megszűnő hidegfronti hatás az oka lustaságunknak

Megszűnő hideg fronthatás miatt, többek általános „restséget” tapasztalhatnak, mivel csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje.

A fronthatás egyénenként és évszakonként eltérő lehet, az év bizonyos szakaszaiban pedig jobban meg is viselik a szervezetet, pláne ha fizikailag vagy szellemileg legyengült állapotban érnek bennünket a légköri változások. A front nem más, mint olyan légköri képződmény, melynek mentén a légkör állapotát meghatározó, különböző meteorológiai paraméterek egyszerre, rövid idő alatt, nagymértékben változnak. A szervezetre ható időjárási tényezők a hőmérséklet, páratartalom, légnyomás, szélerősség.

Bár nem mindenkit visel meg, az időjárási frontok mindenkinek a szervezetére hatással vannak, a legtöbb probléma a gyengébb fizikummal,– idegrendszerrel,– immunrendszerrel rendelkező, stresszel teli életmódot folytató, valamint az idős és a bizonyos betegségben szenvedő felnőttek esetében jelentkezik.

Hidegfront esetén a levegő hőmérséklete és páratartalma csökken, a légnyomás a hidegfront megérkezéséig esik, utána viszont már emelkedik. Gyakran viharos széllökések, esetleg záporok, zivatarok, vagy jégeső is kísérheti.

A fronthatás a hidegfront elvonulását követően jelentkezik: ilyenek az ízületi panaszok mellett, a fejfájás, a reumatikus, a gyomor, a mellkasi fájdalmak, a vérnyomás emelkedése, vese vagy epegörcs, illetve gyakoribb lehet az asztmás, és az epilepsziás rohamok kialakulása.

Egyeseknél fokozott belső feszültség, ingerlékenység jelentkezhet. Kiválthat még a hidegfront alvászavart, nyugtalanságot, de álmosságot és lassú reakciót is.

A hideg- és a melegfrontnak is vannak olyan fajtái, melyeknél a hatások nem egyértelműek, keverten vagy együttesen jelentkeznek. A koraszülések számának emelkedésénél gyakran erős hidegfront átvonulás tapasztalható, ugyanakkor a halálozási adatok leginkább a melegfront negatív hatása alatt romlanak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Magali Cohen / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Legnépszerűbb cikkeink