Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Bayer Zsolt több empátiát és tisztességet várna el

Létrehozva:

Bayer Zsolt bevallotta, hogy korábban tudatosan hazudott.

„Azért egy ilyen információtól a nagyapámról addig bennem élő kép kapott egy »vajszínű árnyalatot«. Nem olyan bonyolult ám ez, csak egy egészen pici empátia és tisztesség kellene a megértésükhöz. Ami azon az oldalon nincsen” – ezt írta vasárnap a Magyar Nemzetben megjelent cikkében Bayer Zsolt arról, hogy saját, aktuális állítása szerint 2016-ban megtudta, hogy a nagyapja nyilas volt, majd a kommunisták besúgója lett.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk,  megjelent Ungváry Krisztián történész kutatása, amely cáfolta Bayer korábbi, nagyapjára vonatkozó állításait, ami után Fidesz párttag publicista már többször ellentmondásba keveredett saját magával.

A hvg.hu emlékeztet: Bayer évekkel ezelőtt, egy 2016-os interjúban arról beszélt, a kikérte az anyai nagyapjára vonatkozó levéltári anyagokat és azok alapján Gyimes Károly emberséges volt, zsidókat mentett, a besúgói jelentései pedig „semmiségekről szóltak”.

Ungváry viszont a dokumentumokat alaposan megvizsgálva arra jutott, hogy Bayer korábbi állításaival ellentétben Gyimes már a II. világháború előtt aktív tagja és szervezője a nyilas pártnak Kiskőrösön, a holokauszt idején gettóorvosként hüvelyi motozásra tanította be a kiskőrösi gettó személyzetét, majd a háború után önként jelentkezett az ÁVH-nál, és besúgónak állt.

Bayer Zsolt tudatosan hazudott

Ungváry cikke után Bayer azt írta, iszonyodik nagyapjától, és „tévedés, hogy kikérte volna az iratokat”, amiben két fontos résznél is ellentmondás volt a korábbi interjújához képest, de az akkori interjút készítő Stumpf András közölte, a szöveget egyeztette Bayerrel, az jelent meg, amit jóváhagyott.

Ezután az Indexnek adott friss interjúban Bayer már azt állította, hogy korábban tudatosan hazudott, mikor arról beszélt, hogy évekkel ezelőtt kikérte a nagyapja iratait a Történeti Hivataltól, mert nem kérte ki. Ebben a megszólalásában azt állította, hogy 2016-ban egy idős rokona adott neki négy, a nagyapja múltjáról szóló levelet.

A ezután Telex előkeresett egy évtizedekkel korábban a Magyar Nemzetben megjelent cikket, amely szerint az említett négy levélből kettőt már biztosan ismert Bayer. Erre írásban rá is kérdeztek a publicistánál, aki a válaszát nem e-mailben küldte el, hanem a Magyar Nemzetben közölte Még egyszer, utoljára a nagyapámról címmel

A lap felhívja a figyelmet, hogy Bayer azt írta, a nagyapja gettóorvosi pályafutásáról szóló két levél valóban nála volt már 2016 előtt is, de 2016-ban ezeket egy idős rokona „kiegészítette” néhány részlettel. Innen tudta meg állítása szerint azt, hogy a nagyapja nyilas volt, és ekkor látott két jelentést, amiket a nagyapja írt a kommunista titkosszolgálatnak.

Ezután tért rá arra a bevezetőben már idézett gondolatra, miszerint az egymásnak ellentmondó nyilatkozataiból kirajzolódó történet nem is bonyolult, csak a „másik oldal” nem elég empatikus, és nem akarja érteni azt.

Bayer az írásában az elmúlt években feltűnt „egyik leggátlástalanabb, legocsmányabb gazember”-nek nevezi Ungváryt, és minden egyes alkalommal idézőjelbe teszi a történész szót, amikor rá utal.

.A történész szakmaiságát azzal kérdőjelezi meg Bayer, hogy azt állítja: Ungváry a Gyimes Károlyt tisztázó két levél hitelességét az olvashatatlan aláírások miatt kérdőjelezte meg, pedig szerinte tisztán kivehetőek a nevek. Pedig Ungváry azért nem számolt hiteles forrásként az említtet levelekkel, mert az egyiket egy gettórendőr írta, azaz olyan személy, aki a gettóorvossal együtt a gettó személyzetéhez tartozott, a másikat pedig olyan személy írta, aki személyesen nem volt ott a kiskőrösi gettóban, csak másoktól hallotta azt, amit leírt.

(Kiemelt képünk forrása: Pesti Hírlap arhív)

Legnépszerűbb cikkeink