Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem távozik a viharos szél Budapestről sem

Létrehozva:

125 kilométer per órás széllökést is mértek a Balatonon. A viharos és szeles idő a következő napokban is megmarad.

A szeles idő ma is velünk marad, továbbra is számítani kell viharos széllökésekre, elsősorban a Dunántúlon és a középső tájakon fordulhatnak elő 60-80 km/órás, a hegyekben még erősebb lökések. A hidegfronti hatás velünk marad, feltehetőleg sokan fognak ma fejfájásra panaszkodni– írja az Időkép oldalán Nagy-Kurunczi Rita vezető meteorológus, kiemelve, hogy Fonyód-Várhegyen éjjel fél 2 előtt 125 kilométer per órás széllökést mértek. A viharos szél nagyon sok helyen feltörte a Balaton jegét.

A viharos szél marad

Szombaton egész nap további szeles időre, hidegfronti hatásra kell számítani, sokan panaszkodhatnak fejfájásra. Elsősorban a Dunántúlon és a középső tájakon fordulhatnak elő 60-80 km/órás, a hegyekben még erősebb, viharos széllökések. Délután 4 és 10 fok között alakul a hőmérséklet.

Északkelet felől megnövekszik a felhőzet, ezért a keleti tájakon többnyire erősen felhős lesz az ég. Nyugat felé haladva egyre kevesebb, illetve szakadozottabb lesz a felhőzet, a Nyugat-Dunántúlon derült vagy gyengén felhős idő várható. Északkeleten, a keleti határszélen néhol előfordulhat zápor, jégdarazápor. Az északnyugati szél sokfelé megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A hőmérséklet délután 5 és 11, késő este 1 és 5 fok között alakul – írja a met.

Szombat este a Tiszántúlon erősen felhős vagy borult lesz az ég, nyugat felé haladva egyre kevesebb, szakadozottabb lesz a felhőzet, Nyugat-Magyarországon derült vagy gyengén felhős idő várható. Keleten néhol eső, havas eső előfordulhat. Az északnyugati szél az éjszaka első felében még sokfelé lesz élénk, a Dunántúlon és a középső országrészben erős, majd lassanként mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +2 fok között valószínű, de a szélvédett tájakon ennél több fokkal hidegebb is lehet.

Az előrejelzés szerint vasárnap az ország nagy részén sok napsütésre készülhetünk, de elsősorban a Tiszántúlon lesznek borongós, erősen felhős tájak is. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb keleten fordulhat elő eleinte jelentéktelen eső, esetleg kisebb havas eső. Az északi-északnyugati szelet még többfelé kísérhetik élénk, néhol erős lökések. Reggel sokfelé fagyni fog. A csúcshőmérséklet 4 és 9 fok között alakul.

Hétfőn sok napsütésre van kilátás, de hajnalban többfelé képződhet pára, köd. Az esernyőkre nem lesz szükség. Északnyugaton előfordulhatnak élénk déli-délkeleti széllökések. Országszerte fagyos lesz a reggel, délutánra pedig 3 és 8 fok közé melegszik a levegő. Kedden és szerdán szinte mindenhol fagyos lesz a reggel, többfelé pára-, illetve zúzmarás köd képződhet. Napközben ezek nagy része feloszlik, de lesznek tartósabban ködös országrészek is. A ködmentes tájakon kedden sok napsütésre van kilátás, viszont szerdán már többfelé takarhatják felhők a napot. Számottevő csapadék sehol sem várható, azonban a ködös tájakon szitálás előfordulhat. Kedden a Dunántúl északi felén élénk, néhol erős lehet a délkeleti szél, majd szerdán már nem lesz jelentős a légmozgás. Délutánonként 3-8 fokra számíthatunk, de a tartósabban ködös helyeken fagypont közelében maradhat csak a csúcshőmérséklet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Thomas Warnack / DPA / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink