Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ezer négyzetméter rákkeltő azbesztpalát távolítanak el a Budavári Palotáról

Létrehozva:

Több, mint ezer négyzetméter, elöregedett, porló azbesztpalát távolítanak el a Budavári Palota „A” épületéről. A rákkeltő anyag a világháború pusztítása utáni helyreállítás során került a díszeit vesztett tetőre. Mindez azt jelenti, hogy a Duna fölé magasodó hatalmas épület évtizedek óta szennyezi Budapest levegőjét.

A kommunista átalakítás idején használt veszélyes anyagok eltávolításával folytatódik a Budavári Palota északi szárnyának megújítása – tette közzé  közösségi oldalán a Nemzeti Hauszmann Program.

Mint kifejtették: A szakértők a felmérések során sok jelét találták a korábbi átalakítások szakszerűtlenségének és a kivitelezés hanyagságának. Az 1960-as években elvégzett illesztési és falazási hibák, a téglakötések és az újra beépített eredeti kőelemek tisztításának hiánya mellett mára kiderült az is, hogy

a tetőzet fedésére azbeszt tartalmú palát használtak.

A palák esetében ez a rendkívül veszélyes, rákkeltő anyag hasonló szerepet töltött be, mint a betonban a betonvas: a cementbe kevert azbesztszálak adták a szilárdságot.

Egy rossz állapotban lévő, sérült, elöregedett azbeszttartalmú palatető az erózió, szél hatására folyamatosan szennyezi a légteret,

amelyet szakszerű mentesítéssel lehet megszüntetni.

A szakemberek a megfelelő biztonsági óvintézkedések és a hatályos jogszabályok betartása mellett a Budavári Palota északi, ún. „A” épületéről több mint 1000 m2 palát távolítanak el, melynek azbeszttartalma közel 12-14 százalékos. A tetőszerkezet utótisztítása speciális berendezéssel történik, majd szállekötő anyaggal kezelik a megtisztított felületeket, hogy ne kerüljön a levegőbe szennyeződés. Az eljárás során különös figyelmet fordítanak a felújításon dolgozók védelmére is. Légzésvédő maszkokban és teljes testvédelmet nyújtó kapucnis védőruhában, speciális kesztyűben zajlik a mentesítés. A keletkező veszélyes hulladék szakszerű csomagolását a helyszínen végzik el a szakemberek a megfelelő környezetvédelmi és közegészségügyi szabályok betartásával, majd a kijelölt veszélyes hulladéklerakóba szállítják.

A munkálatok során visszaadják az épületegyüttes díszes tetőzetét, ahol az eredetivel azonos, természetes palafedést fognak alkalmazni, amely sem a környezetre, sem az egészségre nem jelent veszélyt a jövőben.

Visszanyeri díszeit a Budavári Palota

A Nemzeti Hauszmann Program 2021. decemberében jelentette be, hogy fefejezték a Budavári Palota részletes felmérését és megkezdték az épületegyüttes teljes helyreállításának tervezését. Egyúttal az első látványterveket is közzétették. Mint írták: A palota méltó rekonstruálása hatalmas feladat, hiszen a második világháborúban megsérült épületegyüttest a kommunista rendszerben jelentősen átalakították. Sok helyen megváltoztatták a termek és az emeletek kiosztását, az értékes és igényes belső díszítést megsemmisítették vagy elfedték. Megszüntették azt a nyitottságot, amelyet az egymáshoz csatlakozó térsor biztosított a főemeleten, és amely látványban összekapcsolta a palotát a Dunával.

(Kiemelt képünk: Cserélik az azbeszttartalmú palát a Budavári Palota tetőszerkezetén. Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

Legnépszerűbb cikkeink