Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az EU bízik a magyar fordulatban az Ukrajnának szánt pénzek engedélyezésével kapcsolatban

Létrehozva:

Budapest jelezte az EU-nak, hogy kész feloldani az Ukrajnának szánt pénzek engedélyezésével szembeni ellenállását, miközben folytatódnak a tárgyalások a kompromisszumokról– írja a Politico.

Amint arról a 168.hu is beszámolt, Orbán decemberben megakadályozta a háború sújtotta Ukrajnánaknak szánt pénzek engedélyezését, vagyis az 50 milliárd eurós, négy évre szóló finanszírozási csomagot – ezt a lépést azért tehette meg, mert az EU 27 kormányának egyhangú támogatására volt szükség –, ami arra késztette Európa vezetőit, hogy fontolóra vegyék a blokk egységének elvével való szakítást és Magyarország megkerülésével rendezzék a helyzetet.

Miközben Brüsszel mutatott némi hajlandóságot arra, hogy Orbán Viktornak bizonyos engedményeket tegyen, a legtöbb nemzeti főváros elutasította Magyarország azon kísérletét, hogy az Ukrajnának nyújtott finanszírozást éves részletekre ossza fel, amelyekhez évente egyhangú jóváhagyásra lenne szükség.

Ez ugyanis gyakorlatilag arra adhatna lehetőséget, hogy Orbán Viktor minden évben blokkolhatná az Ukrajnának nyújtott uniós pénzek engedélyezését, vagy a vétó feloldásáért cserébe engedményeket kényszerítene ki.

A decemberi csúcstalálkozó ébresztő volt – mondta egy uniós diplomata. Ennek egyik oka, hogy brüsszeli körökben úgy vélik, a magyar miniszterelnöknek elfogytak az eszközei, ami az „EU túszul ejtését” illeti. Az EU vezetői a februári csúcstalálkozón valószínűleg nyomást gyakorolnak majd Orbánra, hogy megszavazza az Ukrajnának szánt támogatást.

„Nagyon valószínűtlen, hogy a tagállamok elfogadnának egy olyan megoldást, amely lehetőséget ad Magyarországnak a rendszeres zsarolásra” – nyilatkozta egy uniós diplomata a Politicónak.

Egy másik, Orbán számára kényelmes elképzelés szerint a finanszírozás félidős, 2025-ös felülvizsgálata lenne a cél. De ezt a Magyarország által hónapokkal ezelőtt felvetett opciót Kijev legerősebb támogatói is elfogadhatatlannak tartják.

„Káoszt okozna, ha 12 hónap múlva újra összeülnénk, és egyhangúlag döntenénk arról, hogy Ukrajna megkapja-e a meghosszabbított támogatást” – mondta egy másik diplomata. Rámutattak, hogy ez ellentétes az EU hétéves költségvetésének logikájával, amely a stabilitást és a kiszámíthatóságot hivatott biztosítani.

A brüsszeli lap ógy véli, hogy az Európai Unió biztos abban, hogy heteken belül létreöhet az alku.

(Kiemelt képünk forrása: Orbán Viktor miniszterelnök Facebook oldala)

Legnépszerűbb cikkeink