Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Hétfői és pénteki napokon csúcsidőben ritkábban járnak egyes BKK járatok

Létrehozva:

Az új menetrend január 19-én lép érvénybe, így péntektől ritkábban járnak egyes BKK járatok.

Január 19-étől számos BKK járat ritkábban indul csúcsidőben hétfői és pénteki napokon – tudta meg a hvg.hu. Az információt Közeledő Tömeg civil szervezet is megerősítette közleményében.

A Közeledő Tömeg civil szervezet szerint a döntés nem tekinthető észszerűnek, javasolják az utasoknak, hogy tájékozódjanak a BudapestGo appban a járataik indulási idejéről. Az applikációban a civil szervezet szerint jelenleg elnagyolt követési idők olvashatók, hogy megágyazhassanak az efféle eltussolt járatritkításnak.

A döntés forrásaik szerint nem személyzethiánnyal vagy a járművek állapotával indokolható, hanem a Covid óta gyérebb hétfői és pénteki utasforgalom ürügyén elrendelt megszorítás. Szerintük ez az indoklás nem elégséges főleg, mivel jelenleg a főváros vezetése folyamatosan kritizálja az Építési és Közlekedési Minisztériumot a MÁV-HÉV vonalakon tapasztalható járatritkítás miatt.

„A szolgáltatás minőségére nézve sem jár érzékelhető sérelemmel, ha egy járat egyik nap 4 helyett 5 percenként indul, amíg ez nem okoz az elfogadhatónál nagyobb zsúfoltságot. Azonban az elmúlt időszak ötletszerű, hozzá nem értő hálózati átalakításai okán ilyen járat alig maradt már Budapesten, a sűrű törzsszakaszok több önálló, elágazó járatból állnak össze. Ezek ritkítása pedig a járatok önálló szakaszának szükségszerűen követhetetlenné váló menetrendjével lehetséges csak – és jelen intézkedésben ilyen járatok is jelentős részben érintettek” – írják.

Információik szerint több olyan járat is áldozatul esett, ahol 12-15 percesek a követési idők, így alapfokon veszhet el a szolgáltatás megbízhatósága az utasok számára, akik ritka és megjegyezhetetlen menetrendekkel találkoznak.

A szervezet jelenleg is készíti a grafikát, amely bemutatja mely kiemelt vonalakat érinti a döntés.A hvg.hu megkeresésére egyelőre nem reagált a BKK az ügyben. Próbáltunk mi is informálódni a BKK honlapján, azonban nem találtunk olyan közleményt, amely a járatritkításokra hívta volna fel a figyelmet. A Közlekedő Tömeg közleményéhez csatolt néhány példát arra vonatkozóan, hogy a gyakorlatban mit is jelenthet a járatok ritkítása.

(KIemelt képünk illusztráció. Fotó: BKK hivatalos Facebook oldala)

Legnépszerűbb cikkeink