Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Lázár János mer nagyot álmodni: Budapest körül a kormány egy logisztikai gyűrűt hoz létre

Létrehozva:

Kompországból hídországot akar a miniszter.

„Budapest körül a kormány egy logisztikai gyűrűt hoz létre, amely rácsatlakozik a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésre és a V0-ás vasúti körgyűrűre, ebben a fejlesztésben Biatorbágynak döntő szerepe van” – idézi Lázár Jánost, az építési és közlekedési minisztert az Index.

A Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnázium új épületének átadásán arról beszélt, hogy mivel az új oktatási intézmény a logisztikát, az informatikát és pénzügy-számvitelt tűzte zászlajára, fontos szerepe lehet a kormány terveiben.

Úgy fogalmazott:

„meg kell vizsgálni, lehet-e a Kárpát-medence kelet és nyugat között, észak és dél között, a kultúrák találkozásánál most már nem kompország, hanem inkább hídország”.

„A szónak abban az értelmében, hogy vasútvonalaival, autópályáival átkelést biztosít világok között, biztosítja az áruk és emberek szabad áramlását, ennek a jelentőségét felértékelte a Covid és a háború” – fűzte hozzá a miniszter.

Lázár János kitért arra, hogy létezik egy intellektuális dilemma az ország földrajzi átalakulásával kapcsolatban, mivel nemcsak Budapestnek lesz agglomerációja, hanem Szegednek, Debrecennek, Nyíregyházának, Győrnek, Szombathelynek, Veszprémnek és Székesfehérvárnak is. Hozzátette, hogy

városok és vidéki települések nőnek össze.

„Ez lesz a 21. század új magyar településtípusa, amikor a vidék összenő a nagyvárossal. Amikor a haza és a haladás ügye találkozik egymással. Az agglomerációs városmodell az, amelyet nekünk, fideszeseknek, a kor kormányzóinak kell létrehoznunk és megvalósítanunk” – fűzte hozzá a miniszter.

 

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője elmondta, hogy az átadásra kerülő oktatási intézmény 15,5 milliárd forintba, az iskola felszerelése több mint 1 milliárd forintba, a szükséges infrastruktúra kiépítése 6,5 milliárdba került a kormánynak.

A Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnázium fenntartója, az Ökumenikus Segélyszervezet közleménye szerint az intézmény zöldmezős beruházásként jött létre és 11 ezer négyzetmétert foglal magába, amelyben 18 osztályterem, 16 csoportterem, 9 szaktanterem és sportkomplexum biztosít helyet felmenő rendszerben 600 diák számára. A közlemény hozzáteszi, hogy a logisztika, az informatika és a pénzügy-számvitel területén szerezhetnek piacképes tudást a diákok.

(Kiemelt képünkön Lázár János építési és közlekedési miniszter beszédet mond a Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnázium új épületének átadásán 2023. augusztus 29-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Legnépszerűbb cikkeink