Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Tizennégy Leopard 2 tankot küld a német szövetségi kormány az ukrán hadseregnek

Létrehozva:

Hosszas tépelődés után a német kormány végül 14 Leopard 2 típusú harckocsit küld az ukrán hadseregnek, amely páncéloshadosztályok terén még mindig jelentős hátrányt kell, hogy ledolgozzon az orosz megszállókkal szemben.

Tizennégy Leopard 2 tankot küld a német szövetségi kormány az ukrán hadseregnek, miután hosszú ideig ellenálltak az erre vonatkozó politikai nyomásnak. Ezt jelentette be Olaf Scholz német kancellár szerdán délután Berlinben. Scholz szerint a tankok ukrán személyzetének kiképzése a használatra hamarosan ugyancsak elindul.

Egyidejűleg a német kormány engedélyezte harmadik ország részére is a náluk gyártott Leopard tankok Ukrajna felé történő kivitelét is engedélyezte.

„Ez a döntés követi azt a jól ismert irányvonalunkat, hogy lehetőségeinkhez mérten támogatjuk Ukrajnát. Nemzetközi szinten szorosan összehangolt módon járunk el”  mondta el minderről Scholz kancellár. Az orosz offenzíva kiújulásának árnyékában a nyugati szövetségesek célja ugyanis az, hogy legalább két, korszerű páncélos-zászlóaljat hozzanak létre és képezzenek ki az ukrán hadsereg részére tavaszig.

Mivel a Leopard tankokat az Európai Unió számos államában rendszeresítették már, ezért ezeknek a harckocsiknak az egyik legnagyobb előnye, hogy szinte bármelyik európai hadsereg ki tudja képezni az ukránokat a használatukra.

(Kiemelt kép: A német Bundeswehr egyik Leopard tankja és annak személyzete. Fotó: Axel Heimken / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink