Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Keserűtől az édesig

Létrehozva:

Az édes íz nemcsak a léleknek, hanem a testnek is nagyon fontos. A leggyorsabban felszívódó energiát adják az édességek, agyunk motorját hajtják. Nem szeretünk arra gondolni, hogy a nélkülöző gyerekeknek csak ünnepnap jut édes falat.

Jakabfi Dávid cukrász azonban gondol rá. Pontosabban, el sem felejtette, hogy milyen egy szegény családban felnőni Nagykanizsán. Eredetileg szakácsnak tanult, de átváltott a mindig jobban szeretett cukrászatra, és ma már mestere a szakmának, a modern cukrászat egyik kiemelkedő alakja hazánkban. Több jótékonysági akció is fűződik a nevéhez, amilyen például a daganatos gyerekeknek szervezett édességkészítés. Most pedig arra buzdítja szaktársait, hogy június 26-án az ország számos pontján szervezzenek jótékonysági édességnapot a gyerekeknek. Őt magát és csapatát Zalakaroson lehet majd megtalálni. Folyamatosan érkeznek a felajánlások, már most biztos, hogy Dávid több száz macaront készít, a kanizsai Puncs fagyizó pedig több száz gombóc fagyival várja a gyereksereget délután 3 órától.

Jakabfi Dávid azért indította el legújabb kezdeményezését, mert úgy látja, hogy a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború  beárnyékolja a mindennapjainkat, és ezzel a gyerekek életét is. Kevesebb idő jut egymásra és kevesebb figyelem azokra az emberekre, akik törődést érdemelnek, például a hátrányos helyzetű gyermekekre. Ezért gondolta ki, hogy az ország számos pontján fogjanak össze értük a Cukrászok a gyerekekért” akció keretében.

Vasárnap azokat a gyerekeket szeretné vendégül látni, akik bármilyen oknál fogva ritkán tehetik meg, hogy minőségi alapanyagokból készült desszerteket fogyasszanak. Jakabfi Dávid és a kezdeményezéséhez csatlakozó cukrászok négyezer finomsággal, egy hatalmas desszert asztallal várják a látogatókat június 26-án Zalakarosra, a Korzó Caféba. Az édességeket huszonkét cukrásszal és két autista gyermekkel készítik majd el. Úgy számolnak, hogy 250-300 kisvendégük biztosan lesz, Hella Ferenc református lelkész segítségével árva gyerekek is. 

Az a cél, hogy minél több rászorulót láthassanak majd vendégül, hogy megismertessék velük, milyen a mindennapi csemegéjük azoknak a gyerekeknek, akik gazdag családba születtek.

Jakabfi Dávid nemcsak itthon, hanem Európa nagyvárosaiban, Svájcban, Olaszországban, Németországban és Ausztriában is oktatja a jövő cukrásznemzedékét. Tíz évvel ezelőtt a középkori céhlegények példáját követve, egy fillér nélkül indult el külföldre megtanulni a nyelvet és a szakmát. Senki nem egyengette előtte simára az utat. Azért bírt Tirolban egy ablak nélküli szobában élni, oda bezuhanni a napi munka után, mert tudta, hogy az ő keresete nélkül itthon éhezik a családja.

Időközben megjelent két receptes könyve, amelyek alcímében és koncepciójában is benne van az alázat szó. A világ sok országában lehetne sztár cukrász, építhetne fényes világkarriert, de ő Nagykanizsán nyitott üzletet. És amikor csak teheti, a hátrányos helyzetű gyerekeknek szervez jótékonysági akciókat.

Legnépszerűbb cikkeink