Connect with us

Nagyvilág

Emberi hajjal mentenék meg a bolygót

Létrehozva:

Havonta egyszer ingyenes hajvágást kapnak a versailles-i kastély dolgozói egy cégnek köszönhetően, amely az emberi haj újrahasznosítására specializálódott.

A XIV. Lajos egykori rezidenciájánál kialakított szalonban egy felirat hívta fel a betérők figyelmét csütörtökön, hogy „Egy kilogramm hajjal 200 liter vizet lehet megspórolni”. A palota alkalmazottjainak frizurája egy csapatnyi helyi fodrászgyakornok keze alatt született újjá.

Az emberi haj keratint tartalmaz. Ez egy protein, amely képes felszívni az olajat és ebből adódóan felhasználható a környezet megtisztítására.
Ezen kívül a műanyag helyettesítésére használható a mezőgazdaságban és a kertművelésben, valamint segíthet bizonyos bőrproblémák kezelésében – mondta Clement Baldellou, a Capillum nevű startup társalapítója. A cég mintegy 200 fodrászatból gyűjti be a hajat szerte Franciaországban.

A szakember szerint a haj egy természetes abszorbens, amely a tömegénél akár nyolcszor nagyobb mennyiségű olajat képes felszívni.
Baldellou szerint naponta több mint egymillió ember vágat hajat Franciaországban, ingyenesen biztosítva egy olyan anyagot, amely könnyedén újrahasznosítható környezetvédelmi és orvosi célokra.

A szakember szerint ennyi levágott haj 4 ezer tonna hulladékot jelent évente. „Ez hatalmas mennyiségű szemét, amely általában a kukába kerül, ezért úgy döntöttünk, hogy kivesszük a hajat a hulladékszektorból” – magyarázta Baldellou a Reuters Televisionnek adott interjúban.

 

Legnépszerűbb cikkeink