Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Berki visszatérésre készül – és jótékonykodik

Létrehozva:

Bár a decemberi Eb-re nem tart a csapattal, a válogatott kerettel készül Berki Krisztián, hiszen az öt vállműtéten átesett olimpiai bajnok még szeretne versenyezni. A rehabilitáció mellett azonban másra is figyel: az Ökumenikus Szeretetszolgálat önkéntesként rászorulókon segít.

Berki Krisztián szertornász az állandóság mintaképe. Több mint 14 éve, 2006 óta ugyanannál a klubnál, ugyanazzal az edzővel dolgozik. És persze mindent megnyert, amit ebben a sportban meg lehet nyerni. Magyar bajnoki címeit szinte össze sem lehet számolni, első Európa-bajnoki aranyát 2005-ben, Debrecenben, első világbajnoki aranyát 2010-ben, Rotterdamban szerezte.

Állni a szer előtt

Az olimpiai bajnoki címet 2012-ben, Londonban nyerte meg: a lólengés selejtezőjében egy elemet kihagyott a gyakorlatából, de a pontszáma így is az ötödik helyen juttatta a fináléba. A döntőben hibátlan gyakorlatára ugyanannyi pontot kapott, mint Lous Smith, a holtversenyt a gyakorlatának magasabb kivitelezési pontszáma döntötte el Berki javára. Világbajnokságon összesen két ezüstérmet és három aranyérmet, Európa-bajnokságon egy bronzot, három ezüstöt és hat aranyérmet szerzett. Négy évvel ezelőtt, 2016-ban a Nemzetközi Torna Szövetség lólengésben tornaelemet nevezett el róla. Magyar Zoltán és Sivadó János után ő a harmadik magyar tornász, akiről tornaelemet neveztek el. És bár az elmúlt időben egymást érték a sérülések és a műtétek, Berki Krisztián még versenyezni szeretne.

„Valóban, az elmúlt években öt alkalommal műtötték a vállamat, ami kissé megnehezíti a felkészülésemet. Most is a vállam erősítésén és építésén dolgozunk. Addig nem is gyakorlom a lólengést, amíg a vállam nincs tökéletes állapotban, mert felesleges lenne” – mondta a Pesti Hírlapnak Berki Krisztián.

Ha most vonulna vissza, akkor is bőven lenne mire büszkének lenni, ő azonban még nem foglalkozik ezzel. „Szeretnék még versenyezni. Szeretnék ott állni a szer előtt. Persze, csak akkor, ha a vállam olyan állapotban lesz, mint a legutolsó, 2017-es jó versenyemen. Ám az is biztos, hogy nem akarom túlerőltetni.”

Berki együtt készül a magyar válogatott tagjaival, akik részt vesznek a decemberi Európa-bajnokságon. A csapat maximálisan betartja a koronavírus-járvány miatt hozott szabályokat. „Itt mindenki nagyon fegyelmezett. Nincs például átjárás a klubok között. Sőt, azok, akik a válogatott keret tagjai, csak itt edzenek, a saját klubjukban nem. Folyamatosan tesztelnek minket, odafigyelünk magunkra és mindenki másra is. Bár nem tarthatok a csapattal, bízom abban, hogy eredményesek lesznek az Európa-bajnokságon.” De az olimpiai bajnoknak azért mégis van már egy terve arra, hogy mit csinál majd visszavonulása után. „Természetesen szeretnék a tornasport mellett maradni. Még nem tudom, ez milyen formában lesz lehetséges, de ez az életem.”

Mézeskalács online

Emellett pedig jut ideje jótékonykodni is. Legutóbb például mézeskalácsot sütött rászoruló gyerekeknek. „Már négy éve veszek részt önkéntesként az Ökumenikus Szeretetszolgálat munkájában. Bár régebben közösen sütögettünk, például mézeskalácsot, ez most home office-ban történt, de online azért így is a gyerkőcökkel együtt csinálhattam. De mindenhová elmegyek, ahová hívnak. A mézeskalácssütés mellett osztottam már ételt Csepelen, és vittem házhoz tartós élelmiszer-csomagot vagy épp karácsonyi ajándékot. Remélem, nagyon sokáig lesz még lehetőségem segíteni.”

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink