Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Elmerülni a gyógyító rezgésben

Létrehozva:

Medúzák közt lebeghetünk, kisétálhatunk az űrbe, vagy visszamehetünk az időben az evolúció kezdetéhez a Cinema Mystica digitális művészeti kiállításon, ami múlt héten nyílt meg a Margitszigeten.

Különleges helyszínen, a Margitszigeti Kristály egykori ásványvíz-palackozó üzemében rendezkedett be a Tavaszi Fesztivál leglátványosabb programja, a Cinema Mystica, az első magyar immerzív – minden érzékünkre ható – digitális művészeti kiállítás. Három héten át látható és bejárható itt a 16 egyedi műalkotás, hiszen a látvány csak az élmény egyik rétege. A zene is sokat ad, de egy virtuális, akár interaktív animációban, egy burokként körbeölelő digitális térben benne lenni és feloldódni – különleges szférákba viszi a látogatót. Le is lehet közben heveredni a padlóra, vagy szelfizni az Instára illő alkotások, köztük 3D nyomtatóval és lézerrel készült szobrok körében. 

A világon szinte minden nagyváros büszkélkedik már külön digitális művészeti múzeummal, mint Tokióban a TeamLab, Párizsban az Atelier Des Lumiéres, ezzel szemben a Cinema Mystica még úttörő művészeti projekt hazánkban és a térségben is. Alkotói közt vannak digitális grafikában mozgó animációs művészek, akik például színpadképet terveznek akár a Punnany Massifnak, vagy CGI-t (számítógépes filmtrükköt) készítenek, épületeket világítanak be fényfestéssel, mint a Kiégő Izzók, hazánk egyik legrégebbi vizuális műhelye. Itt mindenki nagyon sokoldalú alkotó, az érintésünkre digitálisan hullámzó óceánt, a Submerge-t Katona Kata multimediális művész készítette, a kiállítást kitaláló és erre művésztársait meginvitáló Vígh Dávid rockzenészként a Turbo együttesben gitározik, emellett elektronikus zenészként Takkra művésznéven is alkot, albumait Dániában adják ki. A Global Illumination alkotóközösségéből tucatnyian tették hozzá sokféle magas szintű tudásukat és energiájukat a kiállításhoz. 

A digitális művészet hozzátartozik a spirituális-misztikus élményeket kereső underground partykultúrához is, így aki korábban járt például Frankhegyen vagy Ozorán, számos ismerős motívummal, köztük digitális mandalákkal is találkozhat. Miközben ezekben elmerülünk, újragondolhatjuk művészet és technológia kapcsolatát, vagy kikapcsolhatjuk az agyunkat, a jelenben levésre koncentrálva. Aki szkeptikusan fogadja, hogy ezek az alkotások univerzális üzeneteket közvetítenek és gyógyító energiát sugároznak, tesztelheti magán június 5-ig a Kristályban.

Legnépszerűbb cikkeink