Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Folytatódik az orosz agresszió

Létrehozva:

Rommá vált iskolaépület a nyugat-ukrajnai Zsitomirban 2022. március 20-án. | Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Herszon városban a tüntető civilek közé lőtt az orosz hadsereg, Kijevben lebombáztak egy bevásárlóközpontot, legalább nyolc ember meghalt. Folytatódik az orosz támadás Ukrajna ellen. 

→ Az amerikai székhelyű Institute for the Study of War értékelése szerint az ukrajnai orosz hadműveletek továbbra is akadoznak, az inváziós erők logisztikai problémákkal küszködnek. Információik szerint az orosz erők hétfőn nem hajtottak végre támadó műveleteket Kijev közelében, ehelyett megerősítették védelmi állásaikat. Mariupolban viszont lassan, de folyamatosan haladnak előre. Az intézet szerint a város a következő hetekben el fog esni – írja a Telex.

→ Vasárnap éjszaka a kijevi Retroville bevásárlóközpontra mért rakétacsapásokban az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója szerint hatan, más beszámolók szerint nyolcan vesztették életüket. A tízemeletes épület teljesen kiégett, az előtte lévő parkolóban hatalmas kráter keletkezett, a pusztítás nyomairól a hétfői napon több kép és videó is napvilágot látott. Az orosz védelmi minisztérium a támadást azzal indokolta, hogy a bevásárlóközpontot az ukrán katonák rakéták tárolására és harci járművek tankolására használták.

→ Az ukrán hadsereg szerint az orosz erők jelenleg akkora lőszer-, élelmiszer- és üzemanyagkészletekkel rendelkeznek, amelyek mindössze legfeljebb három napig tartanak ki. A Telex a Guardianra hivatkozva azt írja: az ukránok szerint az orosz katonák moráljával is komoly gondok vannak, példaként egy Szumi közelében harcoló alakulatról írtak, ahol mintegy 300 katona egyszerűen megtagadta a parancsot. A luhanszki régióban is olyan súlyosak az oroszok veszteségei, hogy a helyi lakosságot próbálják mozgósítani, de ők nem igazán vevők a megszállók elképzeléseire, legalábbis az ukrán fél szerint.

→ Az ukrán elnök is megerősítette, hogy Herszonban az orosz megszállók rálőttek „a békésen, fegyver nélkül utcára vonuló emberekre, akik a szabadságukért, a mi szabadságunkért” tüntettek. Kedden kora reggel a Telegramra feltöltött videójában embertelennek nevezte az orosz pilótákat. Azt mondta, „üresség van a szívük helyén”. Zelenszkij szerint az orosz csapatok kedden rakétákkal lőtték a zsitomiri régiót, az ukrán erők pedig ismét lelőttek egy orosz repülőgépet, most épp Harkivtól nem messze, Csuhujiv közelében.

→ Az ukrán elnök tárgyalásokat sürget Vlagyimir Putyinnal. Volodimir Zelenszkij éjjeli videóüzenetében arról is beszélt, hogy az Oroszországgal kötött kompromisszumokról a háború befejezése érdekében az ukránoknak népszavazáson kell dönteniük, a kompromisszumot pedig az Ukrajna és Oroszország közötti tárgyalásokon kell összehozni. A népszavazáson felvethető kérdések között szerepelhet az orosz erők által megszállt területek, köztük a Krím kérdése, vagy az országok által Ukrajnának a NATO-tagság helyett felajánlott biztonsági garanciákat. Az elnök hétfőn tárgyalt a holland kormányfővel és a francia elnökkel is, velük a hamarosan megrendezendő G7-es, NATO- és EU-csúcstalálkozókról egyeztetett.

→ Újabb váltás történt a csernobili atomerőműben. Három hét után vasárnap váltották először az erőművet működtet személyzet felét, miután az orosz hadsereg elfoglalta a létesítményt. Kedden a műszak másik felét is felváltották – jelentette be az ENSZ nukleáris megfigyelőközpontja, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). Az atomerőmű február végén került orosz csapatok kezére, azóta nem váltották le a 211 fős műszaki stábot, amely szellemi és fizikai kimerültség miatt már nem tudta biztonságosan ellátni feladatát.

→ Az orosz médiafelügyelet, a Roszkomnadzor korlátozta a Euronews tévécsatorna anyagaihoz való hozzáférést Oroszországban  „az ukrajnai különleges katonai műveletről szóló hamisítások miatt”. A döntés egyaránt vonatkozik a euronews.com weboldal és annak orosz változata, a ru.euronews.com elérhetőségére is. Oroszországban március elején új médiatörvényt vezettek be, amely drasztikus büntetéseket szabott ki az orosz fegyveres erőkről szóló állítólagos hamis információk terjesztéséért – emiatt számos nyugati nagy médium is beszüntette oroszországi tevékenységét. Ezen kívül Oroszországban betiltották a Meta működését, létrehozták az Instagram orosz megfelelőjét.

MTI / Telex / PH

Legnépszerűbb cikkeink