Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem haladtak előre az oroszok a hadszíntéren Ukrajnában

Létrehozva:

Tüzérségi támadásban megrongálódott lakóházat néz egy férfi Mariupolban 2022. március 13-án. | Fotó: MTI/AP / Jevhen Maloletka

A déli fronton egy ponton fordítottak az ukránok.

A béketárgyalások valamivel reálisabb mederben folynak, szinte minden másodpercben menekültté válik egy gyermek. Összefoglaló az ukrajnai háborúról.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a béketárgyalásokról azt mondta: úgy tűnik, közeledik egymáshoz az orosz és az ukrán álláspont. Közölte, akár az ukrán NATO-tagságról is hajlandó lemondani a háború befejezése érdekében. Állítólag az oroszok is engedtek a követeléseikből, már nem ragaszkodnak ahhoz a korábban stratégiai elvárásukhoz, hogy az ukránok adják meg magukat. 

A Pentagon jelentése szerint a frontokon nem volt tapasztalható nagy mozgás, az orosz csapatok egyetlen ostromlott városban sem mutattak nagy előrehaladást. Orosz katonák elfoglaltak egy mariupoli kórházat, 500 embert túszul ejtettek. A Donyeck megyei katonai adminisztráció vezetője szerint a kórházban rekedt a személyzet, két napja a pincében dolgoznak. Olga Sztefanyisin miniszterelnök-helyettes tájékoztatása szerint az oroszok lőnek a kórházból, ezzel azt a humanitárius folyosót veszélyezteti az orosz hadsereg, amely két nappal ezelőtt nyílt meg az ostrom alatt lévő városban. Elmondása szerint közel 29 ezer ember hagyta el kedden Szumit és Mariupolt. 

Az elmúlt 20 napban mintegy 1,4 millió gyermek kényszerült menekülésre Ukrajnából a háború miatt – ezt már az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF közölte. Szinte minden másodpercben menekültté válik egy gyermek. Az UNIAN ukrán hírügynökség közben azt jelentette, hogy a dél-ukrajnai Mikolajiv környékén az ukrán erők megfutamították az orosz csapatokat, amelyek menekülnek vissza a Krím-félsziget irányába. A tengerparti Mariupol ostroma közben meghalt az orosz támadók egyik tábornoka, Oleg Mitjajev – közölte Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója. Mitjajev a negyedik orosz tábornok, akinek a halálát ukrán részről bejelentették. 

Az Amerikai Egyesült Államok szenátusa ellenszavazat nélkül elfogadott egy határozatot, amivel háborús bűnössé nyilvánítják Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Joe Biden aláírta az Ukrajnának szánt 13,6 milliárdos segélycsomagról szóló rendkívüli határozatot. Az amerikai elnök a jövő héten Európába utazik, hogy személyesen tárgyaljon az európai vezetőkkel az Ukrajna elleni orosz invázióról.

MTI / Telex / PH

Legnépszerűbb cikkeink