Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Olimpia: már a megnyitó előtt megkezdődtek a küzdelmek

Létrehozva:

Fotó: AFP / Anne-Christine Poujoulat

Bár a hivatalos megnyitóra csak holnap kerül sor, már zajlik az élet a téli olimpia fővárosában Pekingben. A curling- és jégkorongcsapatok megkezdték az ötkarikás játékokat. Az FBI közben nyilatkozatot tett közzé.

Kanadai rekordgyőzelem női hokiban

A kanadai női jégkorong-válogatott 12-1-re legyőzte Svájc csapatát a pekingi téli olimpia csoportkörének csütörtöki nyitányán. A világbajnoki címvédő – amely a legutóbbi olimpián ezüstérmes volt – ötkarikás játékokon még nem ütött ilyen sok gólt és soha nem nyert ilyen nagy különbséggel. A két csapatnak ez volt a 14. egymás elleni összecsapása, mindet a kanadaiak nyerték, az összesített gólkülönbségük pedig 121-3.

A B csoportban a csehek – akik a selejtező záró fordulójában a magyarokat ütötték el az olimpiai kijutástól – 3-1-re verték a házigazda kínai együttest.

 

Vereséggel rajtolt a címvédő curling vegyes páros

A címvédő kanadai vegyes páros viszont vereséggel rajtolt csütörtökön a pekingi téli olimpia curling tornáján. John Morris új társával, Rachel Homannel – négy éve még Kaitlyn Lawesszal volt aranyérmes – a világbajnok brit duótól kapott ki 6-4-re. A szerdán is sikeres Jennifer Dodds és Bruce Mouat viszont így két győzelemmel rajtolt.

A házigazda kínaiak duója is folytatta a jó szereplést, mert a svájciak után az ausztrálokat is felülmúlta. A tíz csapatot felvonultató alapszakaszban mindegyik páros mindegyikkel játszik, majd a legjobb négy jut az elődöntőbe, melyre jövő hétfőn kerül sor. Az éremcsatákat kedden rendezik.

 

Nem ajánlják a saját mobilt

Az Amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) biztonsági okokból azt tanácsolja az amerikai sportolóknak, hogy ne használjanak saját telefont az olimpián. Ajánlásukban „megbízhatatlan fejlesztők által létrehozott mobilalkalmazásokhoz kapcsolódó potenciális fenyegetésekre” hivatkoztak, elsősorban az adatlopásnak, a nyomkövető eszközök, a rosszindulatú programok telepítésének a veszélyeit említve. Ugyanakkor megjegyezték, hogy „jelen pillanatban” nincs információjuk az olimpiai játékokat érintő konkrét kiberfenyegetésről.

 

A pekingi téli olimpia csütörtöki programja magyar idő szerint:

Curling: vegyespáros selejtezők; Jégkorong: női csoportmérkőzések; Síakrobatika: női mogul selejtező, férfi mogul selejtező.

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink