Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Zavar van az erőben, össze-vissza jósoltak tegnap a medvék

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Tőlük kellett volna megtudnunk, jön-e végre a tavasz, vagy még hosszú tél áll előttük.

Ami az amerikaiaknak Punxsutawneyi Phil, a mormota, nekünk az időjós medve, aki február 2-án kijön a barlangjából, és ha meglátja a saját árnyékát, visszabújik, hogy folytassa téli álmát. Ám ha kellően zord és borús az idő, kint marad, és jöhet a felmelegedés. 

Lapunk Hugit, a Fővárosi Állat- és Növénykert barna medvéjét tekinti mérvadónak a helyi érintettség okán, ám ő sajnos nem segített minket tisztánlátáshoz. Az állatkert Facebook-oldalán élőben lehetett követni, ahogy előjött barlangjából és csemegézni kezdett reggelijéből, ami almából, zellerből, sárgarépából, körtéből, befőttből, csirkéből és marha gégéből állt. „Amikor kijött a barlangból, nem látta meg az árnyékát, mert borult idő volt. De ma pont olyan időjárásunk van, hogy hol egy kicsit borultabb és fölszakadozik a felhőzet, vagy legalább a felhők között néha besüt a nap. Tehát a délelőtt folyamán azért látott az árnyékából egy keveset, úgyhogy nehéz most megmondani, hogy éppen mit is jósolt a medve” – mondta utóbb Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője. Kénytelenek voltunk további medvéket is szondázni, hogy kiderítsük az igazságot. 

Dönci, a debreceni állatkert 29 éves örvös medvéje valószínűleg a reggelre leesett pár centis hónak köszönhetően az orrát sem dugta ki szerdán az odújából, ő nem vett részt a medvekísérletben. Pécsett Nikolájra, az állatkert barna medvéjére hagyatkozhatunk: ő reggel kilenckor kijött, körbenézett, de nem látta meg az árnyékát. Egy pont a tavasznak. A Szegedi Vadaspark két medvéjét, Micit és Ursulát reggel a kifutóban zöldségek, gyümölcsök, mézzel és lekvárral bekent péksütemények és hal várta. (Miért kell épp most mézes hallal etetni őket, mikor a fél világ rájuk figyel?) Reggel ugyan még szállingózott a hó Szegeden, délelőttre már kisütött a nap. A két medve azonban nem ijedt meg az árnyékától, lekötötte őket a falatozás. A legjobban a hal mellett a mézes kifli és az alma ízlett nekik, amiből gondozóik a tél feliratot rakták ki. Ha másképp nem is, legalább így megették a telet. A medve-észlelési tapasztalatokat összesítve, mi a korai tavaszra szavazunk.

Legnépszerűbb cikkeink