Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Lemondott Észak-Írország miniszterelnöke

Létrehozva:

Fotó: AFP / Paul Faith

Bejelentette csütörtökön lemondását Paul Givan, Észak-írország miniszterelnöke, aki ma nulla órakor távozott tisztségéből.

A döntés része annak a kampánynak, amelyet a belfasti felekezetközi koalíciós kormány nagyobbik pártja, a koronahű protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP) folytat a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás észak-írországi protokollja ellen – írja az MTI.

A protokoll elsődleges célja az, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság 499 kilométeres határán – az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatárán – a Brexit ellenére se kelljen visszaállítani az észak-írországi rendezési folyamat egyik legfőbb vívmányaként hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzést.

Ezt azon az áron lehetett elérni, hogy Észak-Írországban – az Egyesült Királyság többi országától, Angliától, Skóciától és Walestől eltérően – továbbra is érvényben vannak az Európai Unió egységes belső piacának egyes szabályozásai. Ez azt is jelenti, hogy Nagy-Britannia és Észak-Írország között, az Ír-tengeren jött létre részleges belső vámhatár.

Észak-Írország Nagy-Britanniának nem, de az Egyesült Királyságnak tagja a brit korona fennhatósága alatt.

Az észak-írországi protokoll szabályrendszerét azonban az unionista oldal, mindenekelőtt a DUP kezdettől súlyosan bírálja, azzal az érvvel, hogy ez a megoldás kikezdi Észak-Írország integráns helyzetét az Egyesült Királyságon belül.

Sir Jeffrey Donaldson, a DUP vezetője nem sokkal későbbi nyilatkozatában kijelentette: a legnagyobb észak-írországi kormányzati erő vezetőjeként nem hajlandó segédkezni egy olyan protokoll fenntartásában, amely ennyire megingatja az Egyesült Királyság megtestesítette uniót és gazdasági integrációt, valamint Észak-Írország helyzetét ebben az unióban.

Észak-Írországban május 5-én esedékes az új parlamenti választások megtartása, de csütörtöki nyilatkozatában a Sinn Féin elnöke, Mary Lou McDonald előrehozott választások kiírását szorgalmazta, mondván: Észak-Írország nem maradhat hónapokra működőképes kormány nélkül.

napi.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink