Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Elemző: Orbán Viktor legjobb kampányfőnöke Márki-Zay Péter

Létrehozva:

Márki-Zay Péter beszél a kampánynyitó nagygyűlésén a budapesti Madách Imre téren 2021. Október 10-én. | Fotó: Adrián Zoltán

A 168.hu-nak adott interjút Nagy Attila Tibor politikai elemző. A szakértő szerint komoly változásokra vagy hatalmas botrányokra lenne szükség a győzelmi esélyek megváltozásához. 

Nagy Attila Tibor úgy véli, jelentős hiba, hogy az ellenzéknek nincs egy koherens baloldali víziója, nem beszél a munkavállalók és a szegények helyzetéről.

„A Fidesz rengeteg váratlan ajándékot kapott eddig Márki-Zay Péter fellépésével. Különösen a december sikerült rosszul az ellenzék miniszterelnök-jelöltje számára, de a január eddigi része sem volt túl szerencsés. Ennek ellenére a Fidesz nem nyugodhat meg teljesen, mert a választásokig még történhet újabb fordulat. Jelenleg azonban egyértelműen az ellenzék van nehéz helyzetben. Mondhatni Orbán Viktor legjobb kampányfőnöke Márki-Zay Péter, mert olyan sztorikat szállít, amelyek az ellenzék számára kedvezőtlen, a Fidesz számára azonban igazán kedvezőnek bizonyulnak” –  fogalmazott az elemző a választási esélyeket firtató kérdésre. Nagy Attila Tibor úgy véli, az ellenzéki miniszterelnök-jelölt vitatható vagy félreértelmezhető mondatai nagy segítséget jelentenek a Fidesz választási kampányának, mert elég azokat idézni vagy félremagyarázni. 

A politikai elemző az interjúban arról is beszélt, hogy a 2022-es választások kimenetele annak ellenére nem dőlt el még, hogy egyelőre az ellenzék kampánya áll rosszabbul. „Kétféle fordulat lehetséges. Az egyik, hogy Márki-Zay kampánya összeszedi magát, ugyan menet közben tanulnak meg kampányolni, de sikeresen. A jelek nem erre utalnak, de ki tudja. A másik lehetőség pedig, hogy Orbán Viktorról vagy más vezető fideszes politikusról olyan elképesztő, negatív felvételek látnak napvilágot, ami döntően befolyásolja a választások kimenetelét. Az elemző arról is beszélt a lapnak adott interjúban, hogy a magyar választók ingerküszöbét több, a kormánypárt számára kényes ügy nem lépte át, mint például a Pegasus-botrány vagy Völner Pál ügye. 

Nagy Attila Tibor azon véleményének is hangot adott, miszerint hiányolja az ellenzék egységes üzenetét, a koherens baloldali víziót. „Van egy fideszes, orbáni életérzés, amit az ideológia ad ki. Ezt lehet szeretni vagy nem szeretni. Én személyesen kritizálom régóta az ellenzéket, mert nincs koherens ideológiája, beazonosítható életérzése. Egyedül a korrupcióellenesség, ami által most be lehet azonosítani a Márki-Zay vezette ellenzéket. A korrupció pedig nincs az emberek érdeklődésének középpontjában” – tette hozzá a politikai elemző, aki úgy véli, hogy a baloldali pártoknak sokkal többet kellene foglalkozniuk szociális kérdésekkel, illetve a munkavállalók jogaival.

Péter Alvarez

Legnépszerűbb cikkeink